O informare falsă a băgat spaima în locuitorii din Brașov. Autoritățile caută vinovatul

Data publicării:
brasov1

„Apa de la robinet nu mai este potabilă în Braşov şi trebuie fiartă, pentru consumul uman”. Aşa sună mesajul unui comunicat aparent oficial, care a circulat de 1 mai, pe o reţea de socializare. Compania de distribuţie a apei potabile a dezminţit comunicatul, dar nu e prima oară când în spaţiul public apar ştiri false, despre apa potabilă din Braşov. Autorităţile vor să afle cine le răspândeşte şi din ce motiv.

Comunicatul a circulat pe grupuri de Whatsapp, pe 1 mai. A ajuns inclusiv la angajaţi ai unor instituţii cu atribuţii în domeniul calităţii apei. Documentul poartă antetul Companiei Apa, distribuitorul de apă potabiă din oraş, dar nu are nici dată, nici semnătură sau ştampilă. Îi anunţă pe oameni că, din cauza ploilor, apa din principala sursă de alimentare a oraşului e atât de tulbure încât nu mai poate fi curăţată. Compania Apa a dezminţit în aceeaşi zi informaţiile.

Claudiu Loghin, jurnalist Digi24: Nu e prima oară când apa potabilă din Braşov este subiect de ştiri false. În martie anul trecut, falsul a venit chiar pe cale oficială. Iar apele au fost atunci tulburi şi la propriu, şi la figurat.

În primăvara anului 2018, în plină perioadă de inundaţii, Compania Apa a anunţat oficial că apa nu mai e potabilă. Imediat, Direcţia de Sănătate Publică a cerut populaţiei să fiarbă apa de băut. Apoi, Compania Apa şi-a retractat comunicatul şi a anunţat că, de fapt, apa e bună de băut.

Alina Bălătescu, purtător de cuvânt Compania Apa Braşov: Situaţia de anul trecut a pornit de la un mesaj preluat de un angajat de-al nostru, din păcate, care s-a răspândit din greşeală, acest mesaj a fost luat drept bun, ulterior am încercat să infirmăm acest lucru şi, de aici, lucrurile au luat amploare.

Localnici:

  • Dacă apa nu e potabilă e o problemă, nu? Problemă destul de gravă, că de aici pleacă... te poţi îmbolnăvi, se pot întâmpla multe.
  • Păi e de datoria lor să ne pună în temă. Să ştie omul ce are de făcut. Bea, nu bea, o fierbe, cumpără altceva...
  • Informaţia, de multe ori greşită sau eronată, poate să se împrăştie ca o boală, în spaţiul public.

În martie 2018, după ştirea falsă despre apa potabilă, nimeni nu a luat vreo măsură ca astfel de lucruri să nu se repete. Acum, autorităţile încearcă să facă lumină.

Marian Rasaliu, prefect de Braşov: Apa e cel mai important subiect, care ar putea să existe. E vorba de sănătatea populaţiei, iar sănătatea populaţiei nu este negociabilă, sănătatea populaţiei este cel mai important lucru. Nu trebuie să ne jucăm cu aşa ceva. Am înaintat către organele competente, spre cercetare, să vedem de unde provine, de unde a fost răspândit acest comunicat.

Principala sursă de alimentare cu apă potabilă a Braşovului şi localităţilor învecinate este lacul de acumulare Tărlung. Apa captată din lac este curăţată şi făcută potabilă într-o uzină de mare capacitate, administrată de Compania Apa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri