O instanţă din Germania respinge principiul reprezentării egale bărbați - femei pe listele de candidaţi

Data publicării:
steag germania Reichstag guvern parlament
Foto: Getty Images

Curtea Constituţională a landului german Brandenburg a respins cerinţa legală ca pe listele de candidaţi ale partidelor la alegerile regionale să figureze 50% femei, informează vineri dpa, preluată de Agerpres. Motivaţia deciziei a fost că legea restrânge libertatea partidelor de a-şi desemna candidaţii şi, prin urmare, de a participa la alegeri.

Sentinţa curții din Brandenburg este similară cu decizia dată recent de Curtea constituțională din Thuringia.

Agenţia dpa apreciază că aceste precedente afectează şansele introducerii unor prevederi privind egalitatea de gen şi în alte landuri din Germania sau la nivel federal.

Obligativitatea unui număr egal de candidaţi de sex feminin a fost contestată în Brandenburg de două formaţiuni de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD) şi Partidul Naţional Democrat (NPD).

„Paritatea înseamnă apartheid de gen”, a susţinut Beatrix von Storch, membră marcantă a AfD. „Diviziunea drepturilor electorale pentru bărbaţi, femei şi apoi, pe deasupra, pentru indivizi diferiţi este moartă, ceea ce e un lucru bun”, a adăugat ea.

Dintre cele 16 landuri germane, Brandenburg a fost primul care a introdus principiul parităţii în legea electorală, printr-un vot majoritar al parlamentului. Norma a intrat în vigoare în 30 iunie. Problema a fost sau mai este încă discutată şi în alte landuri, iar dezbaterea a ajuns şi în parlamentul federal de la Berlin, unde mai mulţi deputaţi au cerut reglementări pentru promovarea reprezentării femeilor.

La ultimele alegeri federale, în 2017, procentul de femei în Bundestag (camera inferioară a parlamentului Germaniei) a scăzut de la 37,3% la 31,2%.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri