O nouă idee în Parlament: Dezvoltatorii să nu mai poată monta centrale de apartament

Data publicării:
centrale apartament

Proprietarii de locuinţe ar putea deveni clienţii captivi ai regiilor de termoficare "pentru binele lor". În Camera Deputaţilor se coace o lege care-i va împiedica pe cei care construiesc clădiri rezidenţiale să monteze centrale de apartament. Ei vor trebui să demonstreze întâi că centrala e mai eficientă energetic şi mai ieftină decât termoficarea în sistem centralizat. Şi acum marea întrebare - calculăm cu sau fără subvenţii?

Pentru mulţi, alternativa la sistemul centralizat de termoficare e pe cale să dispară. Un proiect de lege la care lucrează Camera Deputaţilor le-ar lua dreptul dezvoltatorilor să decidă singuri cum vor fi clădirile încălzite. Dacă acum pot opta pentru centrale de bloc sau de apartament, dacă proiectul devine lege, ei vor trebui să-i demonstreze Primăriei că soluţia aleasă e mai eficientă energetic şi mai ieftină decât termoficarea centralizată. Constructorii vor trebui să meargă la un expert care să elaboreze un studiu în acest sens, arată Economica, iar de rezultat depinde autorizaţia de construcţie. Într-o industrie care trăieşte sub presiunea timpului, ridicarea unui nou zid birocratic costă. Clădirile noi ar putea fi racordate la sistemele vechi tocmai pentru a evita complicaţiile.

În toată ţara mai sunt 1,2 milioane de apartamente racordate la sistemul centralizat iar jumătate dintre ele sunt în Capitală.

Anul trecut însă bucureştenii care nu aveau centrale proprii se întrebau dacă vor mai avea căldură iarna, şi asta pentru că regia de termoficare intra în insolvenţă.

RADET acumulase datorii de 3,8 miliarde de lei, şi avea conturile blocate de luni bune, ceea ce înseamna, printre altele, că nu avea bani nici de reparaţii. Descurajarea dezvoltatorilor să vină cu soluţii independente de încălzire e cu atât mai greu de înţeles cu cât infrastructura RADET este foarte veche. Din 3000 de kilometri de conductă, 2.600 nu sunt modernizaţi, iar rezultatul e că zilnic pe acolo se pierde apă de 32.000 de euro. Un sistem mai ineficient de atât e greu de imaginat, însă prin suprasimplificare, RADET poate părea un miracol managerial. Le oferă clienţilor printre cele mai mici preţuri din ţară, astfel că dezvoltatorilor le-ar fi greu să demonstreze că centrala pe gaz e mai ieftină. În realitate însă costul real al gigacaloriei este dublu, iar clientul final nu-l resimte direct, fiindcă jumătate e acoperit de Primărie prin subvenţii. Fără subvenţii şi fără ştergeri repetate de datorii, RADET intra de mult în colaps.

La Galaţi, regia de termoficare a ajuns deja acolo. Sistemul centralizat este în curs de închidere după ce primăria a dat 14 milioane de euro în ultimii doi ani pe subvenţionarea producţiei şi distribuţiei de agent termic.

În unele cartiere, pierderile erau de 90%, alte cartiere nu primeau căldură din cauza datoriilor. Soluţia găsită a fost opusul celei la care se gândeşte acum Camera Deputaţilor. Oamenii au primit bani de la primărie pentru a-şi cumpăra centrală proprie. Sistemul centralizat e atât de ineficient încât subvenţiile pe care le-a primit în ultimii doi ani sunt mai mari decât ar costa subvenţionarea achiziţiei de centrale pentru toţi gălăţenii care nu au centrală deja.

La final, decizia consumatorilor pare destul de clară. Dacă numărul celor din sistemul centralizat scade, centralele de apartament sunt tot mai căutate. Estimarea e că anul trecut în ţară s-au vândut aproximativ 200.000 de centrale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri