Obicei străvechi într-o localitate din România: Petrecere cu lăutari în cimitir în cea de-a doua zi de Paște

Data actualizării: Data publicării:
cimitir

Locuitorii din comuna Ilovița practică un obicei străvechi, unic în Oltenia: a doua zi de Paște merg la cimitir cu ouă roșii, cozonaci, friptură și cheamă cu ei și lăutarii.

Preotul paroh Petre Mihai Rozalian a explicat că lăutarii poposesc la fiecare mormânt și cântă hore străvechi, romanțe, doine și sârbe, dintre acestea nelipsind cele care le-au plăcut defuncților, notează Agerpres. „După ce sunt pomeniți cei trecuți în lumea umbrelor, fiecare familie petrece acolo, la cimitir. Lăutarilor li se dăruiesc bani, ouă roșii, cozonaci și vin”, a precizat preotul Rozalian.

Potrivit acestuia, la Ilovița există credința populară că sufletele celor plecați în lumea cealaltă se bucură de dedicațiile care li se fac în cimitir.

„Important este și faptul că aici există un cult al strămoșilor. Iată, a doua zi de Paște, fiecare își amintește cu respect de cei dragi care nu se mai află în viață”, a spus Rozalian. După ce ritualul ia sfârșit, fiecare ilovițean își invită rudele din alte sate și petrec acasă până noaptea târziu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri