Olguţa Vasilescu, răspunsuri pentru "minciunile" despre legea salarizării. Cele 16 explicaţii

Data actualizării: Data publicării:
olguta vasilescu FB

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu răspunde printr-o postare pe Facebook întrebărilor frecvente legate de proiectul legii salarizării. Potrivit ministrului, legea respectă programul de guvernare cu 56% creșteri salariale, pe medie, până în 2020.

Totodată, creșterile cele mai mari sunt în baza de jos a piramidei salariale unde ajung și la 300% în apărare. Astfel, aproximativ 60% dintre bugetari vor avea salarii duble, subliniază Olguţa Vasilescu.

Ea contrazice afirmaţiile liderilor de sindicat privind data de aplicare şi arată că legea se aplică de la 1 iulie.

„Nu toate salariile demnitarilor cresc”, subliniază ministrul Muncii.

Postarea integrală a Olguţei Vasilescu:

„Câteva date despre legea salarizării și răspunsuri la întrebări frecvente:
1. Legea respecta programul de guvernare cu 56 la suta creșteri salariale, pe medie, pana in 2020.

2. Anvelopa bugetară, pana in anul 2020, care se adaugă la cei 68 de miliarde in plata la nivelul anului 2017, e 32 mld, iar pana in 2022 e 43 mld.

3. Creșterile cele mai mari sunt in baza de jos a piramidei salariale unde ajung și la 300 la suta in apărare. Aproximativ 60 la suta dintre bugetari vor avea salarii duble. La mai puțin de 3 la suta scad, pentru ca erau atât de mari încât dacă nu se tăiau, dezechilibrele nu se corectau nici in 2022. 

4. Legea se aplica de la 1 Iulie, nu de la 1 Ianuarie 2018 cum afirma unii lideri de sindicat. Anul acesta se aplica administrației locale, salariile fiind aprobate in consiliile locale și județene.

5. Nu toate salariile demnitarilor cresc. La miniștri, conducerea parlamentului, președinte, consilieri miniștri etc. scad.

6. NU primarii și președinții de CJ aproba salariile, ci consiliile. Consiliile aproba întregul buget, iar pana acum doar salarizarea era impusă de lege, nu prin hotărâre. E primul pas spre descentralizarea reala. Organizațiile din administrație au aprobat in unanimitate acest text de lege, deși au și primari sau președinți de CJ liberali.

7. Exista o grila și la administrație, dar fără cuantum. Nu se poate plati secretara mai mult decât juristul pentru ca grila stabilește o ierarhie. Cu certitudine nu se poate depăși salariul viceprimarului sau vicepreședintelui CJ, după caz.

8. Salariile cresc semnificativ, dar cei cărora le scad sau unii lideri de sindicat sunt mai vocali. Desigur, când s-au tăiat salariile cu 25 la suta erau foarte liniștiti...

9. S-au spus multe minciuni. Ca salariile celor cu funcții de conducere sunt mai mici decât la ceilalți. Nu e cazul decât la unele spitale, la ai căror directori, dacă se mai mareau, treceau peste președintele României. Ca infirmiera e egala cu consilierul din minister (de la dl. Hosu citire). E dublu consilierul. Multe minciuni...

10. Raportul e de 1 la 12, fata de 1 la 15 cum era pana azi, sau de 1 la 13 cum anunțau liberalii ca ar vrea sa facă legea. Nu au făcut-o , deși au anunțat ca la 1 Martie o introduc in parlament.

11. Anul acesta s-au făcut deja majorări salariale in cuantum de 6 miliarde lei: in educație, sănătate, administrație, cultura, agenții de mediu, OPC, IMM etc. Deci, a spune ca doar la demnitari creste de la 1 Iulie e minciuna. De fapt, la ceilalți au crescut înainte de 1 Iulie prin ordonanțe de urgentă.

12. Se mai fac majorări salariale și săptămâna viitoare, la categorii care au rămas fără creșteri anul acesta, pe o ordonanța care e la Camera Deputaților. In legea salarizării se prevede ca anul viitor creșterea e de 25 la suta la toți bugetarii, de la 1 Ianuarie, inclusiv la sănătate și educație.

13. De la 1 Martie, cresc în continuare salariile celor din educație, până la limita de 50 la sută și în sănătate unde se urcă direct pe grilă din 2022. De ce au fost amânați până în martie? Pentru că au fost multe amendamente de creștere a salariilor unor bugetari, iar noi trebuia să respectăm anvelopa de 32 mld până în 2020. După calcule, aceasta a fost decizia.

14. Anul acesta se dau in continuare tichete de masa și vaucerul de vacanța, care au aplicativitate pana anul viitor. De exemplu, vaucerul de vacanța dat anul acesta va putea fi folosit pana in Septembrie 2018. De anul viitor, din Decembrie, se da in bani, in sporuri salariale, contravaloarea vaucerului și a doua norme de hrana, acestea totalizând încă trei salarii minime pe economie.

15. Vechimea (gradațiile) se aplica separat de ceea ce apare in grila, iar la suma care totalizează salariul plus vechimea se aplica sporurile, ceea ce presupune o creștere a venitului. Niciun spor nu s-a tăiat. Dimpotrivă, au fost adăugate la sănătate, apărare, ordine publica etc.

16. Au fost corectate prin ordonanțe de urgentă disfuncțiile din apărare-ordine publica. De exemplu, solda de funcție a crescut la nivelul salariului minim, iar sporurile au crescut procentual cu aceasta, deci nu mai sunt la nivelul anului 2009, prin ordonanța de urgentă aflată in vigoare de luna aceasta, iar sistemul de acordare a gradațiilor din aceasta familie ocupaională s-a modificat prin legea salarizării. Deja, venitul soldaților și polițiștilor va creste și vor vedea luna viitoare”.

Citiţi şi: Majorarea salariilor. Adevărații beneficiari și capcanele rămase

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri