ONU: Pandemia de COVID riscă să declanşeze o criză alimentară globală. Alimentele devin tot mai scumpe şi mai greu de obţinut

Data actualizării: Data publicării:
cos de cumparaturi cu alimente in supermarket
Coş de cumpărături. Foto: Getty Images

Pandemia de coronavirus riscă să declanşeze o criză mondială a alimentelor, mai ales în regiunile sărace ale planetei, unde hrana şi alimentele de bază devin tot mai scumpe şi mai greu de obţinut, informează The Guardian.

„Lanţul de aprovizionare cu produse agroalimentare s-a redus din cauza COVID-19. Hrana a devenit mai scumpă şi, în unele regiuni, complet inaccesibilă. Aprovizionarea cu mâncare va fi o problemă mult mai complicată în 2021 comparativ cu 2020”, a declarat Agnes Kalibata, raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi fost ministru al Agriculturii din Rwanda.

Conform unui raport global privind crizele alimentare, 183 de milioane de persoane au fost încadrate „în situaţie de stres” – la un pas de foamete acută şi cu riscul de a ajunge într-o situaţie de criză sau într-o stare mai gravă, în cazul confruntării cu un şoc sau un factor stresant, precum pandemia de COVID-19.

Astfel, creşterea preţului la produsele alimentare şi accesul restrâns la resurse riscă să provoace o criză alimentară care să îi expună şi mai mult foametei pe cei care trăiesc în sărăcie, a avertizat  raportorul ONU.

„Principalul impact (al pandemiei) a fost asupra pieţelor agroalimentare. Restricţiile şi lockdown-ul impus de autorităţi au determinat închiderea acestor pieţe, decizii care i-au afectat pe fermieri şi agricultori”, a spus Kalibata.

Raportorul ONU a a evidenţiat situaţia ţărilor din Africa, în condiţiile în care majoritatea acestora se confruntă cu serioase probleme cauzate de creşterea preţurilor la alimente, concomitent cu situaţia de criză provocată de secetele din Africa de Est.

Problema alimentaţiei e prezentă şi pe continentul asiatic, unde se constată deja o creştere „rapidă” a preţurilor la alimente în Thailanda, de pildă, conform reprezentantului Naţiunilor Unite.

„Suntem într-o cursă contra-cronometru. Anul acesta ne confruntăm cu o ameninţare mai mare, deoarece economiile ţărilor s-au restrâns”, a spus Agnes Kalibata.

135 de milioane de persoane trăiesc în „insecuritate alimentară acută”

Conform raportului Reţelei globale de combatere a crizelor alimentare, 135 de milioane de persoane din 55 de ţări şi teritorii s-au confruntat în 2019 cu „insecuritate alimentară acută”.

Reţeaua globală de combatere a crizelor alimentare este o alianţă mondială declanşată la iniţiativa Uniunii Europene, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO) şi Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP).

De asemenea, 75 de milioane de copii erau subdezvoltaţi şi 17 milioane erau subponderali, conform acestui raport.

183 de milioane de persoane au fost încadrate „în situaţie de stres” – la un pas de foamete acută şi cu riscul de a ajunge într-o situaţie de criză sau într-o stare mai gravă, în cazul confruntării cu un şoc sau un factor stresant, precum pandemia de COVID-19.

Mai bine de jumătate (73 de milioane) dintre cele 135 de milioane de persoane vizate de raport trăiesc în Africa, 43 de milioane trăiesc în Orientul Mijlociu şi Asia, iar 18,5 milioane provin din America Latină şi Caraibe.

Partenerii noștri