ONU: România are resurse pentru a scăpa de sărăcie, dar nu există voință politică

Data publicării:
saracie mancare world vision FB

Datele arată că aproape o treime din populaţie se confruntă cu lipsuri majore - un procent de aproape trei ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Mai mult, doi din cinci români sunt în pragul sărăciei, iar oficialii Naţiunilor Unite atrag atenţia că nu există politici guvernamentale pentru eradicarea sărăciei.

Experţii ONU au studiat şi sistemul de sănătate, iar concluzia este gravă: corupţia este agresivă. Unul din patru români oferă atenţii pentru a putea beneficia de îngrijiri medicale - faţă de doar unul din 24 - media din blocul comunitar. Şi nici nu e de mirare, în condiţiile în care România alocă pentru sănătate doar 4,3% din PIB, un procent ce ne plasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană.

Sărăcie este şi în sistemul de educaţie. Raportul estimează că aproape jumătate dintre copii se află în pragul sărăciei. Asta în contextul în care învăţământul nu este nici pe departe gratuit, aşa cum prevede legea.

Situaţia este dramatică în mediul rural, unde părinţii nu-şi mai trimit copii la şcoală, pentru că nu au bani pentru rechizite şi uniforme şcolare.

Sărăcia în România

- 40% dintre români sunt în risc de sărăcie

- 29% dintre români au lipsuri grave

- 24% dintre români recunosc că dau mită

- România alocă 4,5% din PIB pentru Sănătate

- 48,5% dintre copii sunt în risc de sărăcie

- 34,1% dintre copii au lipsuri majore

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri