Optimism pe toată linia: Salarii şi PIB mai mari, şomaj în scădere. Estimările Comisiei Naţionale de Prognoză până în 2017

Data publicării:
inflatie-3

Prognozele privind veniturile sunt tot mai optimiste pentru români: salariile ar urma să crească cu 14 procente în următorii patru ani, iar şomajul se va reduce cu mai mult de jumătate de punct procentual, informează Comisia Naţională de Prognoză.

Salariul mediu net va ajunge la 1860 de lei în 2017, potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză. Comparând cu nivelul estimat pentru anul acesta, este vorba de un plus de 200 de lei în patru ani.

Trebuie menţionat însă că valoarea pentru anul în curs a fost revizuită în scădere. Iniţial, specialiştii Comisiei se aşteptau la un salariu mediu de 1676 lei în 2014.

Pentru piaţa muncii, prognozele sunt şi mai optimiste. Estimările arată că rata şomajului va scădea de la 5,3 la 4,7%, iar numărul de salariaţi va creşte cu 210.000 în următorii patru ani, de la 4,58 milioane, la 4,79 milioane de persoane.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei, Comisia de Prognoză se aşteaptă la o creştere a Produsului Intern Brut de 2,3% anul acesta. Este o majorare uşoară faţă de estimările iniţiale. Pentru următorii ani, cifrele au fost menţinute. În 2017, se mizează pe o valoare a economiei româneşti de 778,5 de miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri