Ora de iarnă 2018. Ce efecte va avea schimbarea orei asupra organismului

Data actualizării: Data publicării:
ora de iarna 2018
România trece duminică, 28 octombrie 2018, la ora de iarnă. FOTO: Shutterstock

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 28 octombrie, la ora de iarnă 2018. Medicii avertizează că, la fel ca în fiecare an, trecerea la ora de iarnă poate avea numeroase efecte asupra organismului nostru, iar unele dintre ele pot fi deosebit de grave.

Ora de iarna 2018
România trece duminică, 28 octombrie 2018, la ora de iarnă. FOTO: Shutterstock

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România va trece la ora de iarnă 2018. Așadar, ora 4 va deveni ora 3, iar ziua de duminică, 28 octombrie, va fi cea mai lungă din an. Toate aceste schimbări își pot pune amprenta asupra organismului nostru.

Medicii spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână, două, pentru a ne adapta la ora de iarnă.

Schimbarea orei poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, avertizează specialiștii.

Atenţie mare în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, pentru că se secretă în exces hormonii de stres, care pot creşte tensiunea şi pot precipita criză cardiacă sau un accident vascular”, explică Ruxandra Constantina, medic de familie.

Pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare, cefalee sau modificare apetitului.

Medicii au şi sfaturi care ne vor ajuta să ne adaptăm mai repede.

„Să nu ne lăsăm aşa mult influenţaţi psihic de această schimbare, să facem în continuare plimbări în aer liber, alimentaţie bazată pe multe verdeţuri”, precizează Ruxandra Constantina, medic de familie.

De ce se trece la ora de iarnă

Din 1932 România trece, în ultima duminică din octombrie, la ora de iarnă. Deşi motivaţia iniţială - aceea de a face economie de resurse - a dispărut în epoca modernă, peste 70 de state nu au renunţat încă la schimbarea orei.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

România ar putea renunța, începând cu 2019, la alternarea orei de vară cu ora de iarnă

Comisia Europeană a propus, anul acesta, renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide o dată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Așadar, România va trebui să decidă anul viitor dacă va rămâne la ora de iarnă 2018 sau vom face din nou trecerea la ora de vară, urmând ca aceasta să fie ultima schimbare de acest fel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri