Orădenii, chemaţi din nou la referendum

Data publicării:
Oradea

Decizia a fost luată de consilierii locali, după ce săptămâna trecută mai puţin de 20 la sută dintre orădeni au venit la urne. În schimb, vecinii din Sînmartin nu trebuie să mai voteze odată, pentru că referendumul lor a fost deja validat.

Pentru ca referendumul privind unirea oraşului Oradea cu localitatea Sînmartin să fie valid, la urne trebuie să se prezinte 30% din numărul celor cu drept de vot. Autorităţile locale spun că se vor strădui să-i convingă pe oameni să iasă la vot.

„În cazul în care nici acest referendum nu va fi valid atunci în mod evident chiar dacă consiliul local are posibilitatea să organizeze ori de câte ori dorește referendumuri de consultare a cetățenilor într-o problemă sau alta nu va mai fi organizat un alt referendum”, a spus Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Chiar dacă proiectul a trecut de Consiliul Local, opoziţia n-a votat pentru reluarea referendumului.

„Grupul consilierilor locali UDMR s-a abținut la acest vot deoarece nu avem răspunsul și o clarificare din partea autorității electorale permanente în ceea ce privește modul și procedurile de organizare a acestui eveniment”, a spus Ritli Laszlo, consilier local UDMR. 

„80% dintre oradeni nu s-au prezentat la secția de vot. Consider că nu s-au prezentat din spiritul civic pe care îl au. Prioritar este transportul în comun, prioritar este nivelul de salarizare”, a spus Adrian Stângă, consilier local PSD. Şi părerile localnicilor sunt împărţite.

Pe 14 iunie, în Oradea trebuie să prezinte la vot cel puţin 30% dintre localnicii cu drept de vot, pentru ca referendumul să fie validat. În localitatea Sînmartin situaţia este clară. La referendumul de săptămâna trecută, prezenţa la vot a fost de 47,9%, dintre care 54,5% au răspuns "DA".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
referendum oradea2
Referendum sub semnul eșecului, la Oradea
3260962-Mediafax vot
Referendum la Oradea, pentru unirea cu Sînmartin
Partenerii noștri