Orașul din România unde a fost introdusă trotineta electrică ca mijloc de transport în comun

Data publicării:
trotienta

Sistemul de transport public din Timişoara a fost modernizat cu 25 de trotinete electrice. Acestea pot fi utilizate gratuit, prin intermediul unei aplicaţii care, deocamdată, funcţionează doar pe telefoanele cu Android.

Intrăm în aplicaţia TrotTM de pe telefon. După ce am intrat în aplicaţie şi avem contul deja creat, avem un buton jos, unlock, apăsăm pe butonul unlock după care o să ne ceară să scanăm codul qr de pe trotinetă ma intreabă „vrei să deblochezi trotineta”. Apas DA. În acest moment, staţia s-a deschis, o scoatem de la încărcat şi din staţie, aştept 3 secunde să comunice pe server. Pun telefonul în buzunar şi pot să plec cu trotineta.

Timişorenii se pot plimba cu o astfel de trotinetă electrică, timp de 30 de minute, după care trebuie să o lase în una din cele 3 staţii pe care le au la dispoziţie.

Am gândit că cel mai potrivit este să începem cu funcţionarea şi a unui astfel de sistem în zona studenţească şi avem o staţie aici, în mijlocul Complexului Studenţesc, o altă staţie la Universitatea de Vest şi a treia la Universitatea Politehnica”, spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Cei care vor să folosească trotinetele trebuie să întrunească însă câteva condiţii.

Trebuie să deţină un card de călătorie din partea societăţii noastre şi să aibă descărcat pe telefon aplicaţia”,afirmă Nicolae Bitea, directorul general.

Trotinetele au o autonomie de 30 kilometri şi pot prinde o viteză maximă de 25 km/h. Cu puţin exerciţiu, pot deveni chiar utile spun studenţii.

Iată ce spun timișorenii:

„Mi se pare o idee foarte bună. Păi, pe jos, fac 15-20 de minute, cu asta cred că o să fac până în 10 minute”.

„Pentru a mă deplasa dintr-un loc în altul pe distanţe scurte şi în limită de timp le voi folosi sper să fie şi întreţinute şi cine le foloseşte să aibă grijă, că la noi se cam deteriorează lucrurile”.

Cele 25 de trotinete electrice au fost achiziționate de la o fabrică din Craiova și au costat aproape 130 de mii de lei. Până la sfârşitul anului încă 100 de astfel de trotinete vor ajunge la Timişoara. Vehiculele electrice se alătură celor 440 de biciclete, pentru a susţine un transport alternativ şi prietenos cu mediul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri