Orașul fără verdeață

Data actualizării: Data publicării:
suceava

Situaţie paradoxală la Suceava: oraşul nu are un Plan Urbanistic General pentru că suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este prea mică. Totul, în condiţiile în care o pădure se află chiar în centrul municipiului. Pădurea însă nu aparţine administrației locale, ci Romsilva, iar asta împiedică obţinerea unei autorizaţii de mediu pentru avizarea Planului Urbanistic General.

Autoritățile de la Suceava sunt în plin proces de obținere a unui nou Plan Urbanistic General. S-au împotmolit însă la un aviz de la Agenția Pentru Protecția Mediului pentru că în municipiu nu este suficient spațiu verde.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava: „Se reduc din 334 de hectare 172 de hectare spațiu verde care sunt în administrare la Romsilva și practic nu mai îndeplinim acea condiție de avizare a PUG-ului de la 26 mp cât ne trebuie cu suprafața actuală.”

Suprafața aflată în administrarea Romsilva este, de fapt cel, mai mare parc din oraș, care însă este trecut la categoria fond forestier și nu poate fi luat în calcul de autoritățile de mediu. Singura soluție ar fi trecerea acestui teren împădurit în propietatea primăriei, un demers pe care autoritățile nu s-au grăbit să-l facă în ultimii 25 de ani.

George Celsie, purtător de cuvânt Direcția Silvică Suceava: „Cei care sunt interesaţi de suprafaţa de pădure respectivă și vor să facă ceva... Eu sunt pentru!”

Dacă ar reuși să obțină în proprietate acest parc primăria vrea să reamenajeze totul aici, vrea să reconstruiască aleile pietonale, să construiască baruri, terase, zone de relaxare dar și locuri de joacă pentru copii.

Specialiștii spun că orașele fără Planuri Urbanistice Generale se dezvoltă inestetic și cu multe construcţii la întâmplare.

Ionel Oancea, arhitect: "Planul Urbanistic general este proiecția spațială a unei strategii de dezvoltare. Adică avem o strategie de dezvoltare a orașului și ea trabuie să reflecte modul de organizare a terenului în așa fel încât orașul să se dezvolte așa cum dorim noi și din punct de vedere urbanistic să se dezvolte armonios și nu la întâmplare cum se întâmplă la noi. El stabilește niște reguli de urbanism care trebuiesc respectate de cei care construiesc în diferite zone ale orașului, adică să avem zone de locuit, zone de producţie, zone de spaţii verzi.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri