Orașul în care polițiștii locali au fost dotaţi cu "body cam"-uri, montate pe uniforme

Data publicării:
politist

Poliţiştii locali din municipiul Arad au fost dotaţi cu "body cam"-uri, dispozitive montate pe uniformă care înregistrează audio-video intervenţiile sau discuţiile cu cetăţenii, 20 de echipamente fiind deja operaţionale, în timp ce alte 40 vor fi cumpărate după rectificarea bugetară. 

Primarul interimar al municipiului, Călin Bibarţ, a declarat, marţi, că primele 20 de camere de înregistrare audio-video au intrat în dotarea Poliţiei Locale şi sunt folosite de câteva zile. 

Fiecare cameră a costat 700 de lei, la care s-au adăugat costurile de realizare a sistemului informatic, de 5.500 de lei, astfel că până în prezent s-a alocat acestor achiziţii aproximativ 20.000 de lei, informează Agerpres

Primarul a spus că la rectificarea bugetară se vor aloca bani pentru achiziţia altor 40 de "body cam"-uri. 

Dispozitivele permit înregistrarea dialogurilor dintre poliţiştii locali şi cetăţeni, fiind ataşate de uniforme. Oamenii vor fi informaţi că urmează să fie înregistraţi atât audio, cât şi video. 

"Toate aceste înregistrări vor fi corelate cu procesele verbale întocmite, având dublu scop: pe de o parte vor fi eliminate discuţiile că poliţiştii noştri fac abuzuri, iar pe de altă parte vom vedea ce se întâmplă la momentul respectiv în relaţia cu cetăţenii. Mizăm şi pe efectul psihologic al dispozitivelor, în sensul că suntem siguri că dialogul dintre poliţişti şi cetăţeni va decurge într-o manieră mai civilizată, aşa cum este de altfel şi normal", a declarat primarul. 

Înregistrările audio/video vor putea fi stocate timp de şase luni şi vor putea constitui mijloace de probă legală, la cererea organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată, sau vor putea servi la clarificarea situaţiilor în care se reclamă o prestaţie deficitară din partea agenţilor. 

Poliţia Locală Arad va mai fi dotată cu staţii de comunicare care au şi GPS, atât portabile cât şi instalate pe maşini, pentru a se putea vedea unde a fost poliţistul în misiune şi cât a stat, informaţii care vor putea fi corelate cu informaţiile din documentele pe care le întocmeşte şi rapoartele pe care le face agentul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri