Organizația „Salvați copiii” vrea dotarea maternităților cu echipamente noi

Data actualizării: Data publicării:
Salvati Copiii Romania_1

Zeci de maternități din țară suferă de lipsa echipamentelor necesare pentru salvarea copiilor născuți prematur. Este extrem de important felul în care un copil vine pe lume și, din păcate, în România un prematur nu supraviețuiește în orice maternitate.

România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: doar aproximativ 300 de locuri sunt asigurate în terapia intensivă neonatală, deși necesarul este de 600 de locuri (30 de locuri la un milion de locuitori), așadar o acoperire de doar 50% din nevoi.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematur, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Numai de la începutul anului 2019, Salvați Copiii a centralizat peste 35 de solicitări de echipamente medicale pentru dotarea maternităților din țară, iar suma necesară pentru ca aceste maternități să poată interveni adecvat pentru salvarea prematurilor este de aproximativ 900.000 de euro.

În ultimii șapte ani, Salvați Copiii România a investit aproximativ 4 milioane de euro în dotarea a 88 de maternități și secții de nou-născuți din 41 de județe ale țării cu 515 echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 42.000 de copii.

Pentru a da o șansă la viață copiilor născuți prematur din orice colț al țării, este nevoie însă de continuarea acestor eforturi. De aceea, Salvați Copiii lansează un apel către publicul larg, de a redirecţiona 3,5% din impozitul pe venit către dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România.

Mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit către cauze sociale este unul extrem de important. Pe de o parte, pentru că fondurile astfel obținute ajung direct la beneficiarii sociali, prin programe coerente și țintite. În al doilea rând, pentru că este vorba despre un mecanism capabil să creeze o cultură socială a solidarității: oamenii se interesează, cunosc problemele societății în care trăiesc, înțeleg soluțiile pe care sectorul neguvernamental le oferă și își asumă partea lor de responsabilitate față de cei aflați în nevoie, dar și față de societate.

Până pe 15 martie 2019, fiecare persoană fizică poate contribui la salvarea copiilor născuți prematur redirecționând  3,5% din impozitul pe venit către Salvați Copiii. Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației, pot fi descărcate de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate și depuse personal la administrațiile financiare de domiciliu sau trimise prin poștă, cu confirmare de primire, până la data de 15 martie 2019.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri