Pacienți „mituiți” de doctori

Data publicării:
GettyImages-120693623

Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane arată că pacienții iau decizii de sănătate foarte înțelepte, dar contra cost. Autorii au observat că, dacă îi plătesc pe cei care au probleme cu colesterolul să ia un tratament preventiv, aceștia sunt mult mai înclinați să o facă decât dacă li se prezinta riscurile la care se expun, și anume dezvoltarea în viitor a unor boli cardiovasculare periculoase.

Având în prezent o stare de sănătate relativ bună, pacienții sunt mișcați prea puțin de problemele viitoare, sunt însă foarte motivați de banii primiți pe loc. Explicația e simplă. În așteptarea unei recompense, creierul secretă dopamină astfel ca păcienții sunt mulțumiți să ia anumite decizii știind că vor primi ceva la schimb.

Sistemul funcționează și mai bine dacă în joc apare și doctorul. Dacă primesc bani atât pacienții, cât și doctorii, motivația e la cote maxime de ambele părți.

Autorii studiului au oferit câte 500 de dolari pacienților și doctorilor dacă cei dintâi își luau zilnic pastila pentru scăderea colesterolului.

Jumătate dintre pacienți au urmat tratamentul, comparativ cu doar 36% dintre cei care nu au primit stimulente financiare.

Investiția inițială pentru prevenție poate părea mare, dar costurile cu tratarea bolilor sunt colosale. În Statele Unite, de pildă, costurile cu sănătatea sunt de peste 2.000 de miliarde de dolari și mare parte din ele sunt generate de obezitate și diabet.

Un alt studiu a demonstrat puterea banilor în dependența de tutun. 300 de femei însărcinate au primit câte 600 de dolari pentru a renunța la fumat, alte 300 au fost doar consiliate. Dintre cele care au primit bani, aproape un sfert s-au lasat de fumat, comparativ cu doar 8% dintre cele care nu au primit stimulente financiare.

Alte studii au demonstrat legătura dintre o legătura puternică între premiile în bani și tratarea problemelor cu somnul sau cu greutatea.

Sunt informații de valoare în special pentru firmele care vând asigurări de sănătate și pentru companiile care trebuie să le cumpere pentru angajații lor.

În Statele Unite, tot mai mulți asiguratori oferă reduceri de preț la polițele de sănătate dacă asiguratul se lasă de fumat sau decide să aibă un stil de viață mai activ.

Unii asiguratori oferă reduceri și de 10% dacă clienții acceptă să le fie monitorizată starea de sănătate cu ajutorul unei brățări de fitness. Oamenii sunt stimulați să se plimbe mai mult, să alerge și să meargă la sală fiindcă astfel acumulează puncte care scad pe viitor și mai mult costul asigurării.

Profilul de risc e mai bun, iar costurile cu tratamentele și spitalizările din viitor scad. Gândit în jurul stimulentelor directe, sistemul de sănătate poate fi mai eficient, iar eficiența se transmite mai departe în productivitatea firmelor dar mai ales în viața personală a oamenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri