Pâinea s-ar putea scumpi. Producătorii se plâng de recolta redusă de grâu

Data publicării:
13032013 20painea-54505

Recolta slabă de anul trecut ar putea crește prețul pâinii cu 5%. Reprezentanții industriei alimentare spun că deja dau mai mulți bani pe cereale. Iar prețul materiei prime reprezintă 70% din costul final al pâinii.

Anul trecut, recolta de grâu a scăzut cu o treime față de 2011, circa 4,7 milioane de tone de grâu. Eventuala scumpire a pâinii ar putea lovi și mai mult în consum.

În momentul în care prețul crește cu câteva procente este atât de sensibilă cererea, încât scade proporțional cu numărul de procente respectiv” explică Alexandru Jurconi, președintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Producatorii dau de înțeles ca pâinea nu se va ieftini nici măcar dacă, de la jumătatea anului, guvernul Ponta ar reduce taxa pe valoarea adaugată pentru acest produs la 9%, pentru o perioada de testare de șase luni.

Nu este un deziderat al nostru scăderea prețurilor, este o consecință, dezideratul este reducerea evaziunii fiscale și cresterea încasărilor bugetare”, spune preşedintele Rompan, Aurel Popescu.

Reprezentanții patronatelor din panificație spun ca piața neagră a pâinii a ajuns sa ocupe 70% din totalul producției. Statul pierde din aceasta cauză aproape 300 milioane de euro pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri