Palatul Finanţelor din Oradea, adăpost pentru cerşetori

Data publicării:
Palat

Pentru că este în litigiu, autorităţile nu pot aloca fonduri pentru reabilitarea sa. Palatul Finanţelor din Oradea, una dintre cele mai frumoase clădiri din România, a fost ridicat la începutul secolului trecut, în doar un an, din 1900 până în 1901.

În zilele noastre, tot de un an a fost nevoie ca imobilul să ajungă o ruină în care se adăpostesc cerşetorii.

Astăzi, din strălucirea de odinioară a clădirii nu a rămas nimic, în afara picturilor, care nu au trezit interesul vandalilor.

„Suntem nevoiaşi, cu probleme familiale, am rămas şi noi pe stradă şi ne descurcăm cum putem. Nu plouă, nu ninge, nu ne bate vântul”, spune un om al străzii.

Imediat după ce s-au mutat în fostul palat, oamenii fără adăpost au luat tot ce se putea vinde.

„Din clădire au dispărut obiectele metalice, sticle, geamuri, tot ce se putea valorifica”, spune Mircea Buda, administratorul unei firme de pază.

„Au sustras ţevi şi alte piese pe care le-au putut desface. Nu există un inventar al clădirii şi existau obiecte sanitare parţial demontate”, explică Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului judeţean Bihor.

Oamenii străzii au vândut şi geamurile. Ploaia ajunge acum în clădire şi distruge picturile de pe ziduri.

Palatul este revendicat şi, din acest motiv, nu poate fi declarat monument istoric şi nici reabilitat.

În momentul în care va exista o sentinţă definitivă, Direcţia pentru Cultură va face demersuri pentru clasarea clădirii respective”, spune Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Bihor.

Acum, singura măsură pe care au putut să o ia autorităţile a fost să angajeze agenţi de pază şi să pună gratii la geamuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri