Paradox oltenesc | Strada cu două nume

Data actualizării: Data publicării:
dabuleni

Situaţie neobişnuită în Dolj. După ce două localităţi învecinate şi-au disputat ani de zile câteva sute de metri pătraţi de teren, o hotărâre judecătorească ce ar fi trebuit să lămurească situaţia o complică şi mai tare. Staţiunea de Cercetare Dăbuleni, cu adresa în comuna al cărei nume îl poartă, a ajuns, în acte, în comuna vecină, Călăraşi. Strada care ajunge în staţiune are acum două nume diferite.

Aurel Băjenaru, primarul oraşului Dăbuleni: Drumul Naţional 54 A Bechet - Corabia se suprapune, şi asta numai la olteni găsim, pe distanţa dintre localităţile Călăraşi şi Dăbuleni, atât străzii Petre Baniţă Călăraşi, cât şi străzii Victoriei Dăbuleni.

În 2003, primarul comunei Călăraşi a cerut Oficiului Judeţean de Cadastru să traseze limita între localitatea sa şi Dăbuleniul învecinat. Cu documentul primit de la cadastru, Consiliul Local Călăraşi a extins, în 2008, localitatea cu 500 de metri spre Dăbuleni.

Vergică Şovăilă, primarul comunei Călăraşi: O perioadă după Revoluţie n-a fost situaţia asta. A mers aşa cum a fost şi cum le lăsase comunismul. Şi după aia oamenii ştiind şi ştiam şi eu că hotarul nu e acolo unde zic cei de la Dăbuleni, am zis... mă, dar dacă e un drept al oamenilor ăştiora, de ce să mă înjure ăştia peste ani ori să mă facă prost.

Aşa a început un lung şir de procese. Într-un final, Curtea de Apel Craiova le-a dat câştig de cauză celor din Călăraşi.

Aurel Băjenaru, primarul oraşului Dăbuleni: Comunitatea din Dăbuleni a fost lipsită samavolnic de teritoriu.

Mai multe instituţii, terenuri şi societăţi din Dăbuleni, ba chiar şi o mie de metri pătraţi din Cimitirul Vest al oraşului Dăbuleni au devenit parte a comunei Călăraşi. Staţiunea de Cercetare Dăbuleni trebuie acum să ceară Guvernului să-i schimbe domiciliul în acte.

Aurelia Diaconu, directorul Staţiunii de Cercetare Dăbuleni: Noi, ca şi titulatură am fost de acord să rămânem Staţiunea Dăbuleni pentru că aşa este cunoscută şi peste hotare, la partenerii noştri străini şi o să fie Staţiunea Dăbuleni cu sediul în Călăraşi, dacă asta s-a hotărât.

După noua delimitare, bugetul local din Dăbuleni pierde câteva zeci de mii de lei anual din taxele şi impozitele locale pe care le plăteau societăţile care acum sunt pe teritoriul administrativ al comunei vecine. Autorităţile din Dăbuleni intenţionează să conteste în instanţă noul hotar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri