Parc proaspăt renovat cu bani europeni, devastat de cârtiţe

Data publicării:
parc-1

Două milioane de lei, atât s-a cheltuit printr-un proiect european pentru reamenajarea Parcului Justiţiei din centrul Timişoarei. Opt luni a durat refacerea parcului. Imediat după inaugurare, au apărut şi primele probleme.

Parcul Justiţiei a fost redeschis în luna decembrie. Şi, după o lună, gazonul englezesc, amplasat proaspăt, este stricat de cârtiţe, care lasă în urmă muşuroaie de pământ.

Localnicii au prevăzut ce autorităţilor le-a scăpat.

„Am văzut şi eram sigură. Dinainte am întrebat muncitorii: şi cârtiţele ce fac? Păi e şi normal că aici au fost din totdeauna cârtiţe,” spune o localnică.

„Înseamnă că pământul este sănătos şi animalele îşi pot găsi... Dar au stricat totuşi gazonul. Păi nu poţi să le ai pe toate,” adaugă un trecător.

Cârtiţele sunt animale protejate de lege. Biologii spun că nu există nicio posibilitate pentru a le extermina.

La nivel european, toate specile de cârtiţe sunt protejate. S-a adăugat acolo un strat de humus nou. S-au înmulţit râmele, care sunt mâncarea principală şi preferată a cârtiţelor şi, bineînţeles, au dus la o explozie de exemplare în acest parc,” explică Milanovoci Sretco, şeful Secţiei Ştiinţele Naturii din Muzeul Banatului.

În lipsă de soluţii, conducerea Primăriei Timişoara a transmis echipei Digi24 Timişoara că nu face niciun fel de comentariu pe acest subiect.

„E o problemă veche, se ştie de ani de zile că în acel parc există această problemă. Aşa cum ne-a obişnuit actuala administraţie, lucrurile se fac de mântuială, fac numai cum vor dânşii, nu studiază, nu se interesează, nu iau măsuri atunci când apar probleme. Şi iată că o investiţie de câteva milioane de lei, cel puţin o componentă a ei, riscă să fie pierdută,” spune Alfred Simonis, consilier local Timişoara.

În Parcul Justiţiei sunt 16.600 de metri pătraţi de gazon englezesc lăsat pradă cârtiţelor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri