Parlamentul a aprobat programul „Cont Junior”. PNL: „E o schemă de escrocare a populaţiei”

Data actualizării: Data publicării:
bani lei portofel_shutterstock_662110411
FOTO: Shutterstock

10.000 de copii din România au deja un cont bancar prin programul "Cont Junior". Parlamentul a adoptat azi ordonanţa prin care statul acordă o primă de 600 de lei pe an, pentru 1.200 depuşi de părinte în cont. Pentru Opoziţie, legea e „un Robin Hood care acţionează invers”: ia de la săraci, ca să dea la bogaţi.

Proiectul a fost promovat de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată la sfârșitul anului trecut.

Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii: Vă rog să îmi arătaţi o bancă din România, oricare, care sa dea primă la depunere 50%, că eu merg acolo și îmi pun toţi banii.

Uniunea Salvaţi România a votat împotrivă, iar liberalii şi deputaţii Pro România s-au abţinut la vot. Opoziţia crede că, prin această lege, statul vrea doar să se împrumute ieftin de la propriii cetăţeni.

Dan Vîlceanu, deputat PNL: E o schemă de escrocare a populaţiei. E inadmisbil să deschizi un cont unei persoane care nu doreşte să deschidă un cont ci pur şi simplu cu forţa, hai să deschidem un cont. E inadmisibil să propui o schemă de acumulare a statului şi promite dobândă peste 18 ani.

Claudiu Năsu, deputat USR: Ar putea fi numit un Robin Hood invers. O redistribuție de bani de la toți, inclusiv de la săraci către bogaţi. Cine își permite să economisească 100 de lei pe lună? Nu cineva care se află pe salariul minim, de exemplu.

Alexandru Băişanu, deputat ALDE: Domnilor de la opoziție, veniți o dată în viața voastră cu o soluție bună în Parlamentul ăsta și o vom susține. Căutați doar nod în papură.

Proiectul iniţial prevedea că banii pot fi depuşi doar la Trezorerie, ceea ce a creat o altă controversă.

Petru Movilă, deputat PMP: Această lege nu se poate aplica, sunt localităţi la peste 80 de km de trezorerie.

Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei de Prognoză: Depunerile se fac nu numai în trezorerii, ci şi la Poştă şi la factorii poştali.

Potrivit Comisiei de Prognoză, sunt deja 10.000 conturi deschise în toată ţara prin programul guvernamental.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri