Parohiile din Moldova au rămas fără venituri, ca urmare a suspendării activităţilor religioase din cauza coronavirusului

Data actualizării: Data publicării:
candela lumina biserica
Foto: Getty Images

Parohiile din judeţele Moldovei au rămas fără venituri, ca urmare a suspendării activităţilor religioase, pe fondul epidemiei de coronavirus. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pregăteşte un set de măsuri pentru finanţarea parohiilor, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al mitropoliei, preotul Constantin Sturzu.

Sturzu susţine că există preoţi ale căror venituri au scăzut „dramatic”, „spre zero”, din cauza imposibilităţii credincioşilor de a merge la biserici, dar şi din cauza interzicerii, prin Ordonanţa Militară 1/2020, a oricărei activităţi religioase în spaţii închise, printre care şi botezurile sau cununiile.

„E grea situaţia şi se agravează cu siguranţă, pe zi ce trece. În mod normal, nefiind credincioşi care să cumpere o lumânare, că şi de acolo îţi mai rămânea un bănuţ, neaducând un pomelnic, nelăsând o donaţie, e clar că au scăzut dramatic, au scăzut spre zero veniturile”, a afirmat părintele Sturzu.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei precizează că, la nivelul mitropoliei, există un fond de întrajutoare, care permite sprijinirea parohiilor sau a preoţilor aflaţi în dificultate.

„Există şi acum un fond numit «Păstorul cel bun». Erau câteva sute de parohii mici care erau ajutate în felul acesta. Acum, cu atât mai mult, avem un ajutor suplimentar pe care îl pregătim, nu doar pentru parohiile mai sărace, ci şi pentru situaţia în care, de exemplu, nu lucrează preoteasa. Poate fi o parohie mai înstărită, dar, dacă preotul nu are niciun venit şi nici preoteasa nu are un salariu, deja situaţia este complicată, chiar dacă parohia de obicei se autosusţine”, a adăugat Constantin Sturzu.

Personalul clerical beneficiază de o contribuţie de la bugetul de stat, însă fondurile alocate erau utilizate, până în prezent, în special pentru plata contribuţiilor sociale ale preoţilor.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri