PAȘAPORT DIPLOMATIC. Preoții ortodocși din Spania și Portugalia botează anual cinci mii de copii români

Data publicării:
episcop spania

Corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălțoiu, a vorbit cu episcopul care păstorește parohiile din Spania și Portugalia, Preasfinția Sa Episcopul Timotei.

Prea sfinţia voastră, sunteţi de ani de zile în Spania şi Portugalia. Cum se implică Biserica Ortodoxă, foarte prezentă aici, cum se implică în viaţa comunităţii românilor?

PS Timotei: La ora actuală avem 100 de parohii şi alte 29 de locuri de slujire. Prima misiune pe care am avut-o atât în Spania şi Portugalia, a fost aceea de a ne apropia mai lesne comunitatea ortodoxă. În primul rând prin parohiile pe care le avem încercăm să păstrăm credinţa ortodoxă, la românii plecaţi de acasă cât şi la copii. Sunt foarte mulţi copii, după cum ştiţi şi dvs, în Spania şi Portugalia, copii de români în fiecare an am avut peste 5000 de botezuri, comunitatea este tânără, aceşti copii cred eu că sunt vitregiţi. De ce? Pentru că sunt rupţi de ţara părinţilor lor, iar aici în străinătate de foarte multe ori nu se simt ca şi acasă. Deci există un fel de dezrădăcinare atât a părinţilor cât şi a copiilor care au venit de mici aici sau care s-au născut şi cresc aici. Şi atunci am încercat să continuăm un proiect pe care l-a început mitropolia, prin Înalt Prea Sfinţitul Iosif de la Paris, aceea a şcolilor parohiale. Deci pe lângă păstrarea credinţei, a obiceiurilor şi a tradiţiilor noastre româneşti, prin parohii încercăm prin şcolile parohiale, la ora actuală avem cam 60 de şcoli parohiale care funcţionează în Spania şi Portugalia.

În Spania şi Portugalia, venirea Bisericii Ortodoxe odată cu românii, poate că a fost o surpriză pentru alte culte, cu forţa cu care a intrat în aceste teritorii catolice. Care este relaţia pe care Biserica Ortodoxă pe care o reprezentaţi dvs în aceste două ţări o are cu alte culte în Spania şi Portugalia?

PS Timotei: Avem relaţii bune, mai ales cu Biserica Catolică, care ne-a primit destul de bine. Foarte multe parohii de ale noastre funcţionează în biserici sau spaţii acordate de către Biserica Catolică, ceea ce ne-a ajutat foarte mult în misiunea noastră. Este o relaţie frăţească, o relaţie de ajutor, pentru că nu doar noi beneficiem de ajutorul Bisericii Catolice, ci şi Biserica Catolică, sau Spania şi Portugalia, beneficiază de ajutorul nostru. În ce sens: noi venim cu aceeaşi tradiţie creştinească, cu aceleaşi valori creştine atât în Spania, cât și în Portugalia, şi ne susţinem reciproc. Venim într-adevăr cu alte tradiţii.

Relatiile cu Biserica Catolică sunt ținute în bună rânduială și la Roma, unde reporterii Digi24 au vorbit cu Preasfinția Sa Episcopul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Episcopul Siluan: Sfântul Sinod al BOR se îngrijește să trimita episopi în diferitele teritorii din lume unde există prezență românească și să urmăreasca modul în care se întâmplă această activitate pastorală și să o sprijine prin toate mijloacele cu putință. Prin urmare, personal Patriarhul Daniel, pe de o parte, și Sfântul Sinod, ca și ansamblu al episcopilor, urmăresc îmdeaproape tot ceea ce se întâmplă în eparhia noastră, de exemplu. Desigur, noi facem parte aici dintr-o mitropolie, care are sediul la Paris, și biserica noastră are o organizare mitropolitană. (...). Prima noastră referință fiind așadar Sinodul mitropolitan, iar, în același timp, suntem într-o legătură permanentă cu Patriarhia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri