Pasul de la agricultură la construcția de avioane

Data publicării:
fabrica moldovenesti

Până mai ieri, la Moldoveneşti, toată lumea lucra în agricultură. De anul acesta însă, de aici vor pleca piese pentru aripile celor mai mari avioane din lume pentru că va fi deschisă aici o fabrică a unei companii belgiene, care produce componente aeronautice.

Pe terenurile pe care până în urmă cu 20 de ani a funcționat cel mai mare sistem de irigații din Transilvania se ridică acum o fabrică unde vor fi produse componente pentru avioanele de pasageri ale companiilor Airbus și Embraer. Celor mai mulţi localnici din comuna Moldovenești le vine greu să creadă. Ei se ocupă de zeci de ani doar cu munca pământului.

Doară și io mă mir. Mă miră faptul. Cum de nu face la București sau nu știu unde acolo. Nu știu ce să zic”, a declarat un localnic.

Drumurile abia sunt asfaltate în comuna în care, din acest an, va funcționa o fabrică a companiei belgiene Sonaca, producător de structuri pentru avioane de mari dimensiuni. Din cele șase sate, doar patru au apă, iar de canalizare nici nu poate fi vorba.

Primarul comunei cu puțin peste 3.000 de locuitori speră ca din taxele și impozitele colectate să rezolve toate problemele.

Avem un noroc foarte mare. Avem două autostrăzi care trec prin comună. O să fie sigur cursuri de perfecţionare ca să poată omul să treacă de la agricultor sau de la strungar ori ce ştiu eu să îşi poată perfecţiona”, a declarat Ioan Mărginean, primarul comunei Moldovenești.

Fabrica va aduce sute de locuri de muncă, într-o zonă în care şomajul ajunge la 5%.

Minimum 100, maxim 200 de locuri de muncă. E şi un domeniu inedit şi eu cred că va prinde”, a precizat Vakarn Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

Compania belgiană are peste 2.500 de angajaţi şi mai are unităţi de producţie în Belgia, Brazilia, Canada şi China.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri