Pericolele din Centrul Vechi al Capitalei ar putea duce la o catastrofă în caz de incendiu

Data actualizării: Data publicării:
centrul vechi, bucuresti
Foto: Shutterstock

Străzi înguste şi blocate de maşini, zone fără hidranţi şi alei închise cu parapete din beton. Toate acestea pot duce la o catastrofă în cazul unui incendiu pentru că pompierii nu pot iPenterveni la timp. Şi situaţia e aceeaşi în multe cartierele rezidenţiale noi, dar şi în Centrul Vechi al Capitalei.

Lăţimea standard a unei autospeciale este de aproximativ doi metri şi jumătate. Lungimea ei în schimb este de mai bine de 7 metri, ceea ce face ca intervenţia pe străzile înguste ale oraşului să fie extrem de dificilă.

Peste 100 de străzi şi alei din Bucureşti sunt înguste. Şi nu de puţine ori pompierii au întârziat salvarea din cauza arterelor înguste, a maşinilor parcate neregulamentar sau a intrărilor blocate cu blocuri de beton. Este şi cazul Centrului Vechi al Capitalei. Câteva jardiniere şi parapete din beton blochează accesul dinspre Splaiul Unirii. Autorităţile s-au gândit că astfel i-ar putea opri pe cei care vor să se plimbe cu maşinile pe aleile pietonale.

-În caz de urgenţă pot intra maşinile de pompieri pe aici?

Polițist local: „Nu, pe Calea Victoriei.”

Pe Calea Victoriei sunt amplasaţi stâlpi care pot fi coborâţi automat. Doar că pompierii spun că nu au primit telecomenzi care să deblocheze drumul în caz de urgenţă.

Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la intrarea în Centrul Vechi dinspre bulevardul I.C. Brătianu. Un bloc de beton, dublat de un stâlp, din nou un bloc de beton, câţiva metri între şi un alt bloc de beton.

În urmă cu aproape o lună edilii spuneau că problema blocării căilor de acces pentru salvatori este ca şi rezolvată.

Gabriela Vranceanu Firea: „Nu este direct atribuţia noastră dar am propus ca o instituţie specializată să se ocupe de Centrul Vechi pentru că până la urmă este imaginea noastră în faţa turiştilor care vin în Capitală.”

Şi dacă drumurile li se deschid, de multe ori pompierii întâmpină alte probleme: lipsesc hidranţii în multe zone.

Cristian Radu, adjunct IGSU: „Problema aglomerărilor urbane sunt probleme deosebite.”

Raed Arafat, director DSU: „Nu putem renunţa la maşinile de capacitate mare, de 9-10.000 de litri pentru că nu avem reţele de hidranţi, mai ales în zonele rurale.”

Nu o dată pompierii au fost nevoiți ca în timpul intervențiilor să întindă sute de metri de furtun sau să cheme în ajutor cisterne care să aprovizioneze autospecialele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri