Pericolul din paharul de cafea. Automatele din toată țara vor fi verificate

Data publicării:
cafea

E ieftină, se prepară rapid şi o găseşti la aproape orice colţ de stradă. E cafeaua la automat despre care autorităţile avertizează acum că e periculoasă. Inspectorii de la protecţia consumatorilor au descoperit că în unele cafele laptele e înlocuit cu un albitor. Protecţia consumatorului anunţă că va lua la verificat automatele din toată ţara.

Automatele de cafea au intrat în vizorul inspectorilor de la ANPC, în urma mai multor sesizări ale clienţilor.

Marius Pîrvu, preşedinte ANPC: Ele în momentul de faţă, în urma specificaţiilor tehnice transmise de către producător, nu au dreptul să funcţioneze outdoor, numai indoor, ele nu au voie sa funcţioneze decât dacă sunt branşate la o reţea de apă.

Unii distribuitori recunosc pericolele.

Distribuitor: Noi nu le punem afară, firmele care aleg să le pună afară îşi asumă riscuri. Ele sunt expuse la intemperii: cald, rece, praf, apoi, sunt foarte multe gâze care pot intra prin ele, că nu sunt închise ermetic.

Alţii însă nu par să aibă nicio problemă.

Distribuitor: Da, şi afară se poate.

Reporter: Şi cel de afară e branşat la ce?

Distribuitor: La un bidon legat.

Reporter: Şi nu e periculos? Nu, asta e din fabrică să funcţioneze aşa, nu inventaţi dumneavoastră. Funcţionează şi afară, mai trebuie aspirată partea de jos, unde are un motor.

Inspectorii ANPC sunt îngrijoraţi şi de ingredientele pe care le conţin cafelele de la automate.

Marius Pîrvu, preşedinte ANPC: Trebuie sa scrie pe eticheta lor ce beţi, adică cafea cu... cum se numeşte ăla? Albitor, cafea cu albitor. Deci nu e cafea cu lapte, e cafea cu înălbitor.

Pe lângă doza de energie gerenată instantaneu, cafeaua are şi alte beneficii, spun nutriţioniştii. E esenţial însă de unde o cumpărăm şi cum e preparată.

Simona Carniciu, nutriţionist: Ne gândim la efectul antioxidant, la efectul diuretic, ne ajută să eliminăm riscul de face aceste pietre la nivelul rinichiului sau vezicii biliare. Pentru a beneficia de toate elementele pozitive, să alegem cafea proaspăt prăjită și să nu treacă mult timp la momentul prăjirii, să fie o cafea cât mai de calitate.

Românii au băut anul trecut, în medie 3,29 kilograme de cafea fiecare, iar valoarea pieței locale de cafea a ajuns, în 2017, la 1,4 miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...