Persoane cu dizabilități, cărate în brațe în Primăria Iași la o discuție pentru rampe de acces

Data publicării:
dizabilitati primarie iasi

12.000 de persoane cu dizabilităţi din Iaşi reclamă că nu pot călători cu mijloacele de transport în comun din oraş şi nici nu pot intra în instituţiile publice. Reprezentanţii lor au mers la o întâlnire cu primarul. Au fost duşi pe braţe până în sala de şedinţe unde edilul le-a explicat că nu poate monta o rampă în clădirea de patrimoniu.

Înainte să fie imobilizat într-un scaun cu rotile, după un accident, Radu Alexa a fost polițist. Acum este unul dintre cei 12.000 de ieşeni care nu pot urca în tramvaiele din oraş.

Radu Alexa: „Probabil o să luăm un taxi sau să așteptăm la un autobuz modern. Din păcate nu se poate urca, vatmanul ne-a făcut semn că nu există rampă la acest mijloc de transport.”

Bărbatul s-a aflat printre persoanele cu dizabilităţi care au mers să discute cu autorităţile despre problemele lor. Cum clădirea primăriei nu are rampă, au fost duşi pe brate până în sala de şedinţe.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi: „Făceam o constatare cu colegii mei cam cât trebuie să recuperăm comparativ cu ceea ce se întâmplă în Europa, unde abordarea persoanelor cu dizabilităţi a făcut parte din strategia de ţară a fiecărui stat membru.”

În Iaşi, puţine instituţii publice au rampe. Sunt însă prost făcute şi nu pot fi folosite.

Andreea Dăncinescu, organizator al evenimentului: „Sunt probleme în continuare la unghiul de înclinare, la materialele care sunt folosite.”

Sediul primăriei Iaşi se află într-o clădire de patrimoniu care nu poate fi modificată pentru realizarea rampelor de acces. E singurul răspuns clar pe care l-au primit participanţii la întâlnire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri