Sari la conținut

Peste 100 de copii din comuna Ulmu, județul Brăila, învață în clase amenajate într-o fostă spălătorie

Cu două rânduri de haine şi căciuli groase pe cap. Aşa vin la cursuri copiii de gradiniţa din Ulmu. De altfel, cei mai mulţi tuşesc într-una. În încăperea care a servit drept uscător al unei spălătorii, elevii tremură de frig. Există un singur calorifer electric, dar termometrul nu trece niciodată de zece grade, aşa că peste jumătate dintre cei 25 de copii ai clasei sunt casă, bolnavi.

Nu doar frigul este problema micuţilor. Lipsa igienei şi a confortului le fac viaţa grea tuturor. Copiii se uită cu jind, prin geamul aburit, la grădiniţa lor care este peste drum. Acolo sunt înghesuiţi elevii din clasele primare, pentru că şcoala generală este şi ea in reparaţii.

Clădirea şcolii, veche de 100 de ani, a intrat în reabilitare anul acesta, dar nimeni nu ştie când va fi gata, pentru că primaria ar mai avea nevoie de aproximativ 300 de mii de lei.

"Un copil a spus deja ce aşteaptă de la moş Nicoale şi acum completez şi eu. Poate acest copilaş poate aşteaptă şi bani de la Consiliul Judeţean ca să putem să rezolvăm problema şcolii nr. 2, ca aceşti copilaşi, care îşi doresc din suflet, să se mute cât mai repede în locaţia pe care au avut-o în condiţii cât de cât omeneşti.", spune Marian Iconaru, primarul din Ulmu.

Nici apelurile către Consiliul Judeţean n-au avut suuces. Nu pentru că nu ar fi bani, ci pentru că acolo e un haos complet de când fostul preşedinte Gheorghe Bunea Stancu se află sub control judiciar, într-un dosar de corupţie, iar consilieri se joacă de câteva luni cu actualul vicepreşedinte, căruia îi dau atribuţii de conducere azi şi i le iau mâine.