Sari la conținut

Peste 6000 de copii au fost supuși unei forme de abuz în prima jumătate a anului trecut

Întreaga atenţie a opiniei publice din România a fost acaparată de cazul familiei Bodnariu. Un caz care a produs proteste, reacţii guvernamentale şi politice. S-a vorbit intens despre un aşa-zis abuz al autorităţilor norvegiene, pe de o parte, şi de o politică foarte dură a protecţiei copilului de acolo în legătură cu protejarea minorilor, pe de altă parte.

În acest tumult, publicul român a omis să vadă situaţia copiilor abuzaţi şi a măsurilor de scoatere a acestora din familii chiar de către Protecţia Copilului de la noi.

Statistică alarmantă

Concret, cei de la Protecţia Drepturilor Copilului spun că oficial au fost fost sesizate 6736 de situații de abuz asupra copilului, din care 6248 s-au petrecut în cadrul familiei. De asemenea, autorităţile spun că aceste cazuri sunt în creştere faţă de anii anteriori.

Mai mult, pentru 1435 de copii s-a dispus plasamentul in regim de urgență. Autorităţile recurg la această măsura extremă doar în cazurile grave, unde se constată că viaţa copilului e pusă în pericol. Totodată, în 261 de cazuri s-a inițiat urmărirea penală a părinților agresori.

Copiii cad victimele mai multor tipuri de abuz. Cea mai răspândită formă e cea a neglijării. Astfel, 70% dintre copii i-au căzut victimă neglijenței, 13%, au fost abuzați emoțional, 8%, au fost abuzați fizic sever, iar 141 de copii au fost abuzați sexual.

Cele mai multe cazuri de abuz au fost înregistrate în regiunea de sud – est, unde 1710 copii au fost supuși unei forme de abuz. La polul opus regiunea cu cele mai puţine cazuri este Bucureşti – Ilfov, unde Protecția Copilului a intervenit în cazul a 352 de copii. .

Nord – Est: 1266 cazuri

Sud – Est: 1710 cazuri

Sud – Muntenia: 756 cazuri

Sud Vest Oltenia: 605 cazuri

Vest: 619 cazuri

Nord -Vest: 613 cazuri

Centru: 815 cazuri

Bucureşti – Ilfov: 352 cazuri

Pe aceeași temă