Peste jumătate dintre copiii din România vor să plece din țară (Salvaţi Copiii)

Data publicării:
revenire elevi la scoala dupa vacanta de craciun
Foto: Profimedia Images

Mai mult de jumătate dintre copii (55%) vor să plece din România, arată datele unui studiu al organizației Salvaţi Copiii, prezentat marţi, la Senat. Principalele motive pentru care își doresc să părăsească țara sunt oportunităţile pentru educaţie (26,3%), neîncrederea sau nemulţumirea faţă de condiţiile oferite în ţară (21,9%) şi reunirea cu rudele sau prietenii deja plecaţi în străinătate (5%).

Analizând nivelul de informare al copiilor cu privire la situaţiile de risc şi recunoaşterea unei situaţii de abuz, deşi cei mai mulţi dintre copii (65%) pot recunoaşte un abuz, doar 1 din 3 se află în situaţia de a şti cui să ceară ajutorul şi de a avea şi încredere în acea persoană sau instituţie de referinţă, relevă studiul Salvați Copiii.

„În ultimii 10 ani, procentul copiilor care admit că ştiu cui să ceară ajutorul într-o situaţie de risc a rămas constant în cazul exploatării prin muncă sau pentru producerea unor materiale cu conţinut sexual, dar a scăzut în cazul abuzului fizic (cu 4,7 puncte procentuale) şi în cazul abuzului sexual (cu 3,4 puncte procentuale); doar 1 copil din 3 are încredere că, dacă raportează un abuz, autoritatea competentă va rezolva situaţia”, se arată în studiul consultat de Agerpres.

Analiza mai evidenţiază că toleranţa faţă de romi şi cei cu dizabilităţi fizice a crescut, dar a scăzut toleranţa faţă de colegii cu probleme de sănătate mintală: procentul elevilor care ar fi de acord să aibă un coleg de clasă cu probleme de sănătate mintală a scăzut de la 36,6% la 31,9%.

„Faţă de 2013, procentul elevilor care ar fi de acord să aibă un coleg de clasă rom a crescut de la 48,7% la 61,8%, o creştere considerabilă este înregistrată şi pentru procentul elevilor care ar fi de acord să aibă un coleg de clasă cu dizabilitate fizică (de la 39,8% la 60,2%)”, se mai arată în analiza prezentată.

Cel mai ridicat nivel de toleranţă se manifestă faţă de copiii refugiaţi, urmaţi la mică diferenţă de copiii din sistemul de protecţie.

Studiul apreciază drept scăzut încă nivelul de acceptare înregistrat în ipoteza unui coleg cu HIV, deşi este mai mare decât cel înregistrat în 2013, când 39,8% din respondenţi ar fi acceptat un coleg de clasă aflat în această situaţie. În prezent, 60,2% dintre respondenţi ar accepta un coleg de clasă cu HIV.

Primele drepturi enumerate de 83% dintre elevi sunt dreptul la educaţie, la liberă exprimare şi la familie, 4% au menţionat două drepturi, 2% un singur drept, dar 11% nu au menţionat nici măcar un drept.

Studiul sociologic „Cunoaşterea, importanţa şi respectarea drepturilor copilului în România” s-a desfăşurat pe un eşantion de 1.098 de copii, reprezentativ la nivel naţional, în perioada noiembrie-decembrie 2022, marja de eroare fiind de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri