Pilonul II de pensii, ultima rundă de negocieri. Administratorii fondurilor lipsesc de la întâlnire

Data actualizării: Data publicării:
eugen-teodorovici-govor
Eugen Teodorovici. Foto: gov.ro

Negocieri pe ultima sută de metri despre Pilonul II de pensii, aşa cum va arăta aceasta în „Ordonanţa lăcomiei” modificată. Ministrul Finanţelor, ministrul Muncii şi conducerea ASF vor stabili azi ce condiţii vor fi impuse fondurilor de pensii. La aceste discuţii nu vor participa însă şi reprezentanţii celor șapte societăţi care administrează fondul de pensii.

Firmele care administrează fondurile de pensii au trimis la ministerul Finanțelor o variantă de modificare a OUG 114. Acolo au ridicat problema capitalului social și exista unor praguri pe care ar fi trebuit să le îndeplinească aceste companii.

Ministrul Finanţelor va discuta despre cum să schimbe fondurile de pensii, mai exact prevederile care se referă la pilonul II în cadrul Coaliției. Decizia este politică și va fi luată la nivel de lideri PSD şi ALDE.

Discuţia pe fondurile de pensii se anunţă complicată. Administratorii, cei şapte, cer reducerea serioasă sau eliminarea cerinţelor de capital. Ar trebui să aducă de acasă 800 de milioane de euro, la jumătate anului şi completare la final de an.

De partea cealaltă, finanţele vor să cedeze puţin. Ultimele informaţii venite neoficial ar fi că se pot reduce cerinţele de capital cu 20% şi se elimină etapa de majorare de la jumătate anului. Prea puţin. Statul pare să încerce să smulgă mai mult de la administratorii celor peste 10 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri