Apare un nou tip de pensie în România, Pilonul IV. Firmele își pot premia angajații cu pensii mari

Data actualizării: Data publicării:
angajati angajatori barbat care cearta angajatii
Foto: Guliver/GettyImages

Perpectiva unei bătrâneți îngropate de sărăcie ne sperie pe toți. Cei care vor să alunge acest gând și lucrează pentru companii cărora le pasă de angajații lor vor avea în curând la dispoziție pensia ocupațională, adică Pilonul IV. Autoritatea de Supraveghere Financiară a elaborat normele de aplicare a acestei legi.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a elaborat mai multe norme pentru acest pilon de pensii private.

Prima vizează capitalul social minim, necesar pentru administrarea fondului. Acesta trebuie menţinut la 1,5 milioane de euro.

A doua normă se referă la fondurile de pensii. Vor fi constituite pe bază de contract de societate. Aceste fonduri vor fi administrate de societăţile de pensii, de investiţii si de asigurarări de viaţă. Mai exact, cele care sunt autorizate să administreze astfel de fonduri de pensii private. Angajatorul este cel care poate stabili o schemă de pensii ocupaționale. Tot el are obligaţia să vireze contribuţiile aferente fiecărui angajat care își dorește o asemenea pensie facultativă.

Angajatorul însă poate stabili cuantumuri diferite, în funcție de salariul angajatului ori de vechimea la locul de muncă. Însă plata maximă care se poate face lunar către Pilonul IV de pensii nu poate depăși jumătate din salariul net al angajatului.

Actul normativ a fost inițiat de Guvernul Dăncilă și a fost prezentat ca o măsură pentru viitorii pensionari, care își pot asigura astfel venituri suplimentare la bătrânețe.

Doina Pârcălabu, fost director al Casei Naționale de Pensii: În cazul pensiilor ocupaționale contribuțiile se depun de angajator, reprezintă o componentă a pachetului motivațional care este aferent derulării unui contract individual de muncă. Nu se face distincție de tipul angajatorului. Dacă este privat sau de stat. E un fapt lăudabil că în acest moment avem mai multe forme de a stimula economiile pentru bătrânețe.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri