Sari la conținut

Pistă pe care se antrenează loturile naționale de atletism, reabilitată prin schimb de păduri

Pista de alergare de peste un kilometru din pădurea Băilor Felix este locul unde în fiecare an se antrenează loturile naţionale de atletism. De mai bine de un deceniu a fost lăsată în paragină. Chiar şi aşa, e încă folosită de sportivi.

Andrei Ştefana, sportiv al lotului naţional de atletism: Ar putea să fie şi mai bine, e un pic cam dură, prea tare suprafaţa.

Margareta Barbu, antrenoare la lotul naţional de atletism: Noi alergăm mult mai repede şi atunci suferă tendoanele şi articulaţiile când e mult prea dură, pentru noi ar trebui uneori stropită.

Acum cinci ani autorităţile comunei Sînmartin, care administrează Băile Felix, au vrut să preia de la Romsilva pista de alergare.

Lucian Popuş, primarul comunei Sînmartin: Ne-au solicitat o sumă considerabilă, un milion de lei pentru a putea trece această pistă în proprietatea noastră pentru a o întreţine. Atunci nu am mai considerat oportun să investim atâţia bani.

Situaţia s-ar putea schimba dacă Primăria Oradea va reuşi să preia pădurea de lângă Băile Felix, o suprafată de aproximativ 135 de hectare. Ideea a venit la pachet cu propunerea de alipire a comunei Sînmartin la municipiu. Edilii vor să investească în staţiune ca să atragă mai mulţi turişti. Pădurea ar urma să devină parc, iar pista de alergare ar urma să fie refăcută.

Eduard Florea, city managerul Oradei: Intenţia este de a folosi, de a reabilita atât zonele astăzi publice din pădure, e vorba de pista de alergare, dar şi realizarea unor noi trasee, a unor alei ecologice, poate chiar a unui parc de aventuri, tiroliană.

Primăria Oradea oferă la schimb alte 300 de hectare de pădure în zona comunei Paleu. Direcţia Silvică Bihor a replicat că schimbul poate fi făcut doar cu aprobare de mai sus.

Adrian Florescu, directorul Direcţiei Silvice Bihor: E doar dorinţa unei anumite entităţi, ca să mă refer la instituţia primăriei, iar statul nu poate să o facă până nu există şi un act normativ în sensul ăsta.

Decizia finală o va lua Ministerul Mediului, în a cărei subordine se află Romsilva.