Plantaţie de goji din soi românesc

Data publicării:
gojii

Agricultorii din România au început să înlocuiască plantațiile tradiționale cu cele exotice. Un bărbat din Satu-Mare cultivă goji, fructul tinereţii, cum i se spune. În doar câțiva ani, fermierul a reușit chiar să creeze propriul soi, care este acum căutat în toată lumea.

În urmă cu șapte ani, Emeric Kolbaszer a primit de la fiul său, care locuia în străinătate, semințe de goji. A avut ambiţia să cultive fructul şi în România, iar în ajutor i-au venit mai mulți cercetători din Cluj.

Am făcut un câmp experimental, am urmărit sistemul de tăiere, de boli, dăunători, după care am început demersurile pentru crearea soiului. Este primul soi românesc de goji,” spune Doina Clapa, cercetător.

Afacerea pusă pe picioare de agricultorul din Satu-Mare s-a dovedit un succes. Treptat, a început să facă și preparate pe bază de goji, iar din Satu-Mare, acestea ajung în întreaga lume.

Fructul proaspăt se poate consuma, ceea ce noi nu ne ocupăm, ci procesăm totul, nectar, gem, ceai și tinctură. Se folosește tot, tot. Nu putem noi atâta produce,” explică Emeric Kolbaszer, agricultor.

Goji e nunumai gustos, ci şi extrem de sănătos.

Sunt niște antioxidanți excelenți, prezentând de asemenea și proprietăți anti-aging,” spune Andrei Mocan, asistent universitar UMF Cluj.

Întreaga plantație pe care agricultorul vrea să o extindă în acest an pe o suprafață de șase hectare este bio. Fermierul şi-a finanţat afacerea din propriul buzunar - n-a primit un leu din partea statului.

„Oamenii valorifică posibilitățile pe care le au, suprafețele mici pot fi valorificate cu plante care sunt mai puțin căutate astăzi și mai puțin cultivate, dar care au o folosință mare în domeniile farmaceutice,” precizează Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Modelul agricultorului din Satu Mare a fost preluat și de alții din țară. În România există acum câteva zeci de hectare cultivate cu goji. Pe un hectar pot fi plantate cam 3.000 de arbuști, fiecare dintre aceștia producând cel puţin două kilograme de fructe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri