Sari la conținut

Pod construit după o schiță a lui Gustave Eiffel, reparat cu o bucată de gard

Un pod monument istoric din Timişoara, construit după o schiţă a celebrului Gustave Eiffel, a fost reparat româneşte. După ce hoţii de fier vechi au furat o parte din balustrada originală, autorităţile au pus în locul acesteia, o bucată dintr-un gard. Măsura trebuia să fie provizorie, însă de 5 ani, nu s-a schimbat nimic.

„În anul 2012 hoţii au furat o porţiune din balustrada podului. Pentru siguranţa trecătorilor, autorităţile au recurs atunci la o metodă de avarie şi au înlocuit-o rapid. Bucata folosită pentru a repara monumentul istoric a fost luată de aici, din gardul acestei parcări aflată în vecinătatea podului de fier”, relatează Caterina Ledrer, reporter Digi24.

Au trecut de atunci cinci ani, timp în care nu s-a schimbat nimic. Despre Podul Metalic sau Podul de Fier, cum îl cunosc locuitorii din Timişoara, legenda spune că a fost construit din acelaşi metal folosit şi la ridicarea Turnului Eiffel.

Evident acele elemente trebuie returnate într-o formă identică cu originalul. Am înţeles că există intenţia de reabilitare a podului. Doar că este nevoie de o procedură ceva mai specială pentru înlocuirea acelui element”, spune Sorin Predescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Timiş.

Cel mai frumos pod din oraş merita o soartă mai bună, spun localnicii.

Autorităţile locale nu par la fel de afectate de situaţia podului şi spun că au avut alte proiecte mai importante.

Am avut de cofinanţat şi avansat banii pentru 35 de proiecte pe fonduri europene. Îi vine rândul şi lui, însă, nu am avut capacitatea să cuprindem tot”, afirmă Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

În bugetul local din acest an nu sunt prevăzuţi nici măcar banii pentru studiul de fezabilitate, necesar pentru repararea întregului pod de fier.