Sari la conținut

Policlinică de trei milioane de euro, închisă din cauza lipsei medicilor

Cele 15 cabinete medicale și două săli pentru radiologie şi computer tomograf sunt pline cu mobilier nou şi aparatură de ultimă generaţie. Doar doctorii lipsesc din peisaj.

Computerul tomograf cu care este dotată policlinica a costat 500.000 de euro. Cu toate acestea, aparatul nu va putea fi folosit.

Policlinica spitalului din Moldova Nouă a fost închisă în ultimii patru ani pentru modernizare. Medicii spun că au mare nevoie de ea pentru cei 300 de pacienţi care sunt internaţi lunar. Dar pentru că nu are cine să lucreze în policlinica modernă, bolnavii sunt trimişi cu ambulanţa să facă investigaţii în judeţul vecin.

Eu cam la Timișoara merg tot timpul. Acolo sunt medici, aici nu sunt medici. Acum am văzut că au adus și aparatură nouă, frumos, dar să apară și medicii.”, spune un locuitor din Moldova Nouă.

Ca să fie deschisă policlinica este nevoie de cel puțin 20 medici și asistente. Nimeni nu vrea să vină însă, ba chiar în ultimii trei ani au plecat din spital 35 de angajaţi care lucrau şi la policlinică. Doar 10 medici mai lucrează la spitalul care abia supravieţuieşte.

Milorad Brăila, managerul Spitalului Orășenesc din Moldova Nouă: Am lansat diferite invitații începând cu Facultatea de Medicină din Arad, Facultatea de Medicină din Timișoara, din Craiova, să vadă că și la noi se poate trăi bine, avem aparatură cum trebuie.

Un impediment pare să fie salariul de 1.400 de lei pe lună. Primarul de la Moldova Nouă a plusat şi el, doar-doar vor veni medici în oraş.

Matei Lupu, primarul orașului Moldova Nouă: Avem câteva locuințe ANL, dar există posibilitatea, pentru o anumită perioadă de timp să le oferim și un apartament.

Dacă ar veni medici la policlinică, 30 de mii de oameni din Moldova Nouă și localitățile din apropiere ar putea fi trataţi în condiţii moderne. Oraşul din Caraş-Severin are o problemă uriaşă. În ultimii ani, poluarea a depăşit cu mult limita admisă. De fiecare dată când bate vântul, casele şi maşinile sunt acoperite cu praful toxic care se ridică dintr-un depozit de deşeuri miniere.