Sari la conținut
News Alert

Polițiștii recunosc: nu au experiență suficientă

Unii dintre agenţii MAI sunt prea tineri şi lipsiţi de experienţă, spune şeful poliţiei Capitalei. Aceştia nu ar fi pregătiţi să facă faţă unor agresiuni sau să reacţioneze în faţa celor care devin violenţi atunci când le sunt cerute actele pentru control. Sunt unele dintre motivele pentru care toţi poliţiştii din ţară participă la cursuri de instruire. Vă avertizăm, imaginile vă pot afecta emoţional.

„Marea majoritate a poliţiştilor bucureşteni sunt tineri. În şcoală au deprins aceste tehnici, numai că teoria este teorie, când te loveşti de o anumită situaţie în practică e posibil să nu aplici tocmai exact ceea ce ai învăţat”, spune Marius Voicu, comisar şef Poliţia Capitalei.

Cu alte cuvinte, oficialii poliţiei recunosc că agenţii nu au suficientă experienţă pentru a gestiona corect situaţiile limită, iar asta se vede chiar şi în imaginile surprinse la un exerciţiu tactic.

„Dacă nu suntem puşi foarte des în astfel de situaţii ne pierdem din îndemânare sau nu mai avem acceaşi încredere în noi”, spune Preda Corina, agent Brigada Rutieră.

Poliţiştii ajung deseori faţă în faţă cu şoferi beţi şi violenţi. Acum, învaţă de la colegii lor de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale ce au de făcut în situaţii limită.

Imaginile controversate, în care doi poliţişti de la rutieră au târât pe trotuar un medic care a refuzat să se legitimeze, au ridicat multe semne de întrebare referitoare la procedurile poliţiştilor.

„Procedurile sunt bune, într-adevăr poate ar mai trebui puţin schimbate, dar exerciţiul ne lipseşte”, spune Claudiu Manole, agent Brigada Rutieră.

Cei mai experimentaţi poliţişti se plâng, însă, că le lipseşte şi autoritatea.

„În America, Belgia, Franţa, unde vrei dvs, când un poliţist strigă „armă, toată lumea culcat”, toată lumea se culcă la sol şi rămâne doar infractrorul. La noi, când facem acest lucru, toată lumea ridică capul, „ia, unde? unde e arma, ce marcă e”, afirmă Emil Cucos, Serviciul de Acţiuni Speciale.

Exerciţiile tactice au început în luna iunie, iar până acum aproape 700 de poliţişti din Bucureşti au participat la ele. Toţi agenţii din ţară, care muncesc în stradă, vor fi instruiţi.