Pompier salvator la Colectiv: În îmbulzeala creată era un telefon pe care scria „mami”

Data publicării:
telefon mami

La trei ani de la cea mai grea intervenţie de după Revoluţie, pompierii chemaţi să salveze din flăcări sute de clienţi de la clubul Colectiv încă sunt bântuiţi de amintiri dureroase. Armura sentimentelor, călită în sute de misiuni dure s-a topit în faţa imaginilor copleşitoare. Doi dintre cei care au coordonat operaţiunile în seara aceea vorbesc acum despre groază şi frustrarea care îi macină de când şi-au dat seama că legi strâmbe au aprins focul dramei.

Colonel Cristian Radu, prim-adjunctul Inspectorului general al IGSU: „Acolo a fost într-adevăr un infern. În haosul creat în eveniment, în îmbulzeala creată era un telefon mobil cu o poză, o poză a unui telefon mobil şi pe el scria MAMI! Acea imagine pe care nu poţi să o uiţi!

Aspectul care pe mine m-a şocat, a fost cea de a doua ieşire, ieşirea adicentă care exista în acel club, era legată cu lanţuri. Conştientizănd tragedia acelor oameni care încercau să iasă printr-un spaţiu îngust şi care nu au mai reuşit să o facă.

Victimele nu au fost afectate de incendiul propriu-zis ci de substanţele extrem de toxice care din păcate au cauzat leziuni grave ale căilor respiratorii şi arsuri pe suprafeţe mari ale corpului de la acele picături, incandescente cu temperaturi extrem de mari, de sute de grade celsius care au intrat în contact direct cu pielea”

Dudu Benone Gabriel, șeful Inspecţiei de Prevenire IGSU: „Ne-am gândit dacă am fi avut alte pârghii mai consistente de exercitare a rolului de autoritate, dacă eram prezenţi înainte şi puteam să prevenim acest eveniment!

N-am avut nicio solicitare şi ar fi trebuit să avem dacă acolo s-a schimbat destinaţia legal în club, aşa cum funcţiona!

Într-un spaţiu în care te autorizezi şi desfăşori activitate de alimentaţie publică pentru un număr de 27 de persoane, spaţiul respectiv va fi analizat din punctul de vedere al securităţii la incendiu pentru acel număr de persoane. În momentul în care introduci 350 sau 400 de persoane, din punct de vedere al securităţii la incendiu, treci într-o categorie care stabileşte condiţii mult mai restrictive pentru acel spaţiu.

Dimensionarea căilor de evacuare se stabileşte în funcţie de numărul de persoane.

În mod cert ne manifestăm acum într-un nou cadru de autoritate de stat în care legea ne da alte competenţe În trei ani de zile am executat peste 32 de mii de controale la cluburi, pub uri, discoteci, comerţ şi turism.

Noi am oprit în aceşti trei ani, 117 obiective, am oprit funcţionarea după încălcarea gravă a cerinţelor de securitate. Pe de altă parte la peste 350 de obiective s-a constatat oprirea din propria iniţiativă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri