Povestea copiilor bătuți de polițiști locali în IOR. Au fost primiți de regina Suediei

Data actualizării: Data publicării:
copil batut in ior si regina suediei_valriu nicolae
Ionuț și Rică, alături de regina Silvia a Suediei și activistul Valeriu Nicolae. Foto: Facebook

Rică și Vali sunt doi copii care au intrat în atenția publică după ce au fost bătuți de agenți de la Poliția Locală sector 3, pentru că au fost prinși cu patru pești în parcul IOR din Capitală, deși pescuitul este interzis. Povestea lor este însă una impresionantă. 

Rică și Vali, de 15 și 18 ani, s-au născut într-o familie săracă, cu nouă copii, într-un bordei din Delta Văcărești, o zonă abandonată după căderea comunismului și recucerită de natură.

Pe lângă cele aproape 100 de specii de păsări, precum stârci, egrete sau cormorani, și mamifere, în urmă cu câțiva ani acolo au fost fotografiate mai multe exemplare de vidră, o specie protejată. Prezența acestui mamifer este un indicator al sănătății ecosistemului.

Aici s-a stabilit familie Enache. Pentru ei, „acasă” a însemnat o baracă improvizată în mijlocul naturii. Doi reporteri de la Casa Jurnalistului au documentat povestea oamenilor care au trăit acolo: 16 oameni, dintre care 11 copii, au trăit izolați în mijlocul Bucureștiului, fără acces la utilități, educație sau medici. Au început de la un reportaj despre acest loc abandonat și au sfârșit prin a derula o documentare pentru un film de lung metraj și un proiect social care a strâns în jurul copiilor zeci de voluntari și organizații umanitare.

18954809_1914171455535528_7845234779142766667_o
Foto: facebook.com/acasathefilm

„Ne-a rugat să-l învățăm să scrie și să citească”

„Proiectul social Acasă a luat naștere în vara anului 2016, când unul dintre copiii care locuiau în Delta Văcărești ne-a rugat să-l învățăm să scrie și să citească. Un an mai târziu, cu ajutorul mai multor voluntari și organizații umanitare, copiii din deltă știau literele și cifrele, erau înscriși la medic și la școală și locuiau într-o casă din oraș”, scriu jurnaliștii care s-au ocupat de acest caz. 

Așa au ajuns în atenția activistului Valeriu Nicolae, fost secretar de stat în Guvernul Cioloș, care îi sprijină pe copiii vulnerabili din cartierul Ferentari.

„Rică și Vali sunt doi copii buni care au ghinionul să se fi născut într-o familie săracă. Rică a fost cu mine în Suedia. Ce s-a întâmplat ieri este dezgustător. Sper să existe o fărâmă de bun simț rătăcită pe undeva prin Primăria domnului Negoiță și să avem sancțiuni rapide. Poate preia cazul și vreo televiziune căci altfel mă îndoiesc să avem vreo reacție”, a scris Valeriu Nicolae, după ce a aflat că cei doi frați au fost bătuți.

Primiți de regina Suediei

Distins cu "World’s Children’s Prize", pentru „eforturile sale neobosite de a sprijini copiii extrem de vulnerabili din ghetoul Ferentari”, Valeriu Nicolae și Rică, dar și alți copii pe care i-a ajutat, au ajuns să fie primiți de Regina Silvia a Suediei.

copil batut in ior si regina suediei_valriu nicolae
Ionuț și Rică, doi dintre copiii ajutați de Valeriu Nicolae, alături de regina Silvia a Suediei. Foto: Facebook

Simona Tivadar, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, unul dintre oamenii implicați în aceste proiecte, și-a arătat indignarea pentru faptul că cei doi copii au fost bătuți de polițiști.

Întâmplarea face să îl cunosc pe Rică, unul dintre copiii bătuți de domnul milițian - după ce, în prealabil, l-a legat cu cătușe de coșul de gunoi - pentru că a pescuit în lacul din parcul IOR. Dincolo de indignarea mea că nu l-a și gazat, cum se face într-un stat civilizat, vă spun că bine i-a făcut: copilul e un răsfățat al sorții, care nu a avut niciodată pantofi noi (să îl jeneze) sau haine noi (să îl înțepe, să-l zgîrie). Un îmbuibat care a ars-o hipsterian pă eco/bio/natural până recent, locuind în Delta Văcărești (fără apă curentă, căldură sau curent electric). O beizadea care dă cu piciorul ori de câte ori se întoarce acasă, nu în ușa de la bloc, fiindcă ea nu există, ci în seringile drogaților din ghetoul Ferentari. Și care consumă banii statului încăpățînîndu-se să facă școală. Un copil pe care Valeriu Nicolae l-a luat cu el în Suedia, să primească felicitări direct de la Regină pentru că supraviețuiește demn într-un mediu care ar sminti orice adult”, a scris ea.

„Crecă Regina Suediei o să-i cheme și pe primar și pe milițian la ea, să-i decoreze și pe ei”, a adăugat medicul.

Autoritățile resping violența, dar...

Polițiștii care i-au agresat pe cei doi frați vor fi cercetați disciplinar. Pe de altă parte, primarul Sectorului 3 susţine că respinge orice formă de violenţă, dar nu este convins că poliţistul local din subordine a lovit copilul.

Am văzut imaginile şi poliţistul a explicat că dacă ar fi dat efectiv, nu ar mai fi putut să vocifereze în acel fel, pentru că ar fi rămas fără aer măcar câteva minute. Comisia de disciplină a fost sesizată, eu nu vă spun decât atât: aceşti tineri ne fac mari probleme şi indiferent dacă se demonstrează că au fost loviţi, cine a făcut-o să plătească. Nu pot să fiu eu comisia de anchetă”, a spus Robert Negoiţă.

Și conducerea Direcției Generale de Poliție Locală a Sectorului 3 anunţă că dezaprobă ferm orice tip de comportament violent sau agresiv. A fost sesizată Comisia de Disciplină, care va verifica și va lua măsurile care se impun.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri