Povestea preotului care a dat jos statuia lui Lenin din Bucureşti

Data publicării:
preot

„Nu voi pleca de aici şi nu voi încheia greva foamei, până nu se va da jos. Este dorinţă personală, nu reprezint pe nimeni”, spunea preotul Sorin Grecu în 1990, când își începuse greva foamei la statuia lui Lenin.

Statuia lui Lenin a fost dată jos de pe soclul din faţa Casei Presei în martie 1990, la câteva zile după ce preotul Sortin Grecu şi-a început protestul.

„A durat vineri, sâmbătă, duminică şi luni la ora 10 şi 27 de minute l-a dat jos. Aveam impresia că se fac că muncesc. Cum să fie greu să dai o statuie de şapte tone, când o biserică se surpa într-o noapte şi a doua zi erau flori pe iarbă?” spune preotul Grecu.

Preotul Sorin Grecu susţine că protestul său nu a fost bine primit de regimul care se instalase la Bucureşti după căderea comunismului. De aceea, după doi ani a decis să plece din ţară, în Marea Britanie.

 „Ameninţările cu moartea au fost zilnice, cu scrisoare cu ştampilă. Le am şi acum la dosar. Dacă eram călugăr, dacă eram monarh, dacă eram fără o familie, poate că riscam mai mult. Datorită soţiei şi celor două fetiţe... le-am lăsat la şapte ani şi le-am întâlnit după cinci ani la Londra. Când am ajuns pe Heathrow în Londra şi am păşit în zona verde, atât am zis: Doamne ai vrut să fiu liber. Emoţiile sunt emoţii pentru că atunci am putut să simt libertatea unei păsări, să zboare şi să facă orice”, povestește Sorin Grecu.

 În Marea Britanie a aşteptat patru ani pentru a primi azil politic. Nu a putut să fie preot şi s-a angajat bodyguard într-un club.

Sorin Grecu: „19 ani am lucrat bodyguard în Londra, bodyguard în club. Acum patru ani m-am lăsat. În fiecare săptămână lucram trei nopţi ca bodyguard, cu tot ce ţine: bătăi, droguri, cuţite, sticle sparte. Îmi făceam jobul ca să-mi pot întreţine casa şi familia.

De patru ani, preotul Sorin Grecu a înfiinţat o parohie ortodoxă în Londra. Chiar dacă vine rar în România, urmăreşte în fiecare zi ce se întâmplă în ţară şi spune că a fost marcat de tragedia din club Colectiv.

„Colectiv a fost o tragedie mare. Sunt convins că la Colectiv nu a fost mânia lui Dumnezeu. A fost tot greşeala oamenilor care vor să facă bani din nimic”, spune preotul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri