Praf peste datele despre poluare. Panourile care arată noxele din aerul Capitalei nu mai funcţionează

Data publicării:
noxe buc

Tabelele electronice au fost montate în trei zone din Capitală. Panourile ar trebui să afişeze datele preluate de la 8 staţii de măsurare a aerului: șase amplasate în Capitală şi două la periferie.

Poluarea este însă testată în funcţie de sensibilitatea fiecăruia, pentru că datele furnizate în timp real lipsesc total.

Locuitorii din Capitală ar trebui să ştie cu exactitate ce conţine aerul pe care îl respiră. Numai că, pe panourile de afişaj, s-a aşternut praful.

Noxele depăşesc cu mult limitele maxime admise, iar acest lucru este confirmat şi de medici. De exemplu, 20% din cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de poluarea urbană.

Sunt o multitudine de afecţiuni care sunt legate de poluare: cancerul bronho-pulmonar, enfizemul, bronşita cronică, astmul bronşic. O serie de afecţiuni care sunt mult mai frecvente în condiţii poluante”, spune Florin Mihălţan, directorul Societăţii Române de Pneumologie.

De altfel, în ultimii zece ani, cel puţin 800 de adulţi şi 200 de copii au murit în Capitală din cauza afecţiunilor provocate de poluare, se arată într-un studiu Ecopolis publicat în urmă cu doi ani. În plus, bolnavii cu afecţiuni pulmonare ajung să dea averi pe medicamente.

Aceşti pacienţi trebuie să facă tratamente toată viaţa, deci costurile sunt mari pentru a crea o calitate bună a vieţii”, explică Florin Mihălţan.

Cele 8 staţii de măsurare a calităţii aerului şi panourile de informare au fost instalate în 2004, printr-un program PHARE în valoare de aproape 2,5 milioane de euro.

Autorităţile de mediu din România s-au angajat atunci, ca o condiţie preliminară aderării la Uniunea Europeană, să monitorizeze atent poluarea din marile oraşe.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu a precizat de ce nu mai funcţionează panourile de afişaj şi nici cine se ocupă de întreţinerea lor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri