Premierul cere scuze în numele Guvernului pentru umilințele la care sunt supuse persoanele cu handicap

Data publicării:
ponta resize mediafax foto liviu adascalitei-65992

Victor Ponta a cerut un nou control la acea instituţie, unde funcţionarii nu aplică legea care spune că persoanele infirme nu trebuie să vină anual la control.

„Vreau eu, în numele guvernului, să-mi cer scuze și să-mi exprim regretul. Am văzut situația de la Prahova. Sper să fie singulară, dar probabil că nu este singulară, modul în care persoanele cu dizabilități sunt prinse încă în ghemul de birocrație și de lipsă de interes. Sigur că aflăm de aceste lucruri - și ar trebui să le aflăm de la structurile noastre administrative, nu de la presă - le aflăm de la presă și e bine”, a declarat premierul la începutul ședinței de guvern.

Premierul a adăugat că dacă funcţionarii sunt de vină, vor fi concediaţi, iar dacă este vorba despre o eroare a sistemului, va cere să fie căutate soluţii.

„Înțeleg că și la Prahova s-au început controalele. O să rog cele două ministere, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății, împreună cu Corpul meu de Control să mă informeze. Dacă este o problemă de persoane, trebuie date afară acele persoane; dacă e o problemă de sistem, trebuie să îmbunătățim sistemul, inclusiv printr-o coordonare la nivelul guvernului”, a spus premierul. 

Reprezentanta Ministerului Sănătății în ședința de guvern a dat asigurări că deja Corpul de control se află la instituția respectivă. „Din câte am înțeles, cazul prezentat la televizor venise doar să-și depună dosar de persoană cu handicap, nu era chemată la reevaluare și acest lucru putea fi făcut și de fiul care o însoțea. Aceasta a refuzat să utilizeze căruțul pus la dispoziție....”

Premierul a întrerupt-o, însă, pe secretarul de stat: „Doamnă secretar de stat, eu nu cred că e așa, o excepție. Cred că se întâmplă asemenea lucruri și aș vrea să nu pasăm responsabilitatea de la guvern la autorități locale și înapoi. Aș vrea să verificați, să faceți o notă de informare pentru săptămâna viitoare pentru guvern. S-o faceți public și, repet, dacă e vorba de persoane sancționăm persoane, dacă e o problemă de sistem, să-l îmbunătățim”.

Citiți și: Umiliți pentru ștampilă. Persoanele infirme îndură chinul de a veni anual la control

„Voiam doar să spun că totuși e inadmisibil în secolul XXI să avem în continuare asemenea situații și vreau totuși să știu cum facem pe viitor să le evităm”, a adăugat prim-ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri