Premierul: Statul administrează mai bine pensiile decât privații

Data actualizării: Data publicării:
tudose FB

Pilonul II de pensii nu se va desființa și nici nu se vor lua bani din această zonă, a declarat, într-o conferință de presă, premierul Mihai Tudose. „Dacă e mai bine pentru români, vom da mai mulți bani la Pilonul I”, a precizat șeful Guvernului.

Sumele care sunt deja în Pilonul II rămân acolo, a subliniat Mihai Tudose.

Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce privește acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente (Pilonul I și Pilonul II), ambele fiind de stat, doar că una are un management privat. Acum, jumate din sume se duc la Pilonul I și jumătate la Pilonul II. S-a constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca și reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obținu la Pilonul II. Și din această cauză am solicitat – a fost și o decizie politică – Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză ca să vadă dacă nu cumva este oportun ca, cel puțin acum, în acești ani în care creștere economică este foarte mare, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II”, a spus premierul.

Discuțiile sunt avansate și decizi va fi luată având în vedere interesul suveran al celor care își plătesc acele contribuții pentru pensie. Fiind o contribuție vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pentru fiecare român vor crește, adică e o modalitate de a crește pensia în viitor”, a adăugat Mihai Tudose.

Randamentul este mult mai mare la Pilonul I. Voi solicita ministrului de Finanțe să vă pună la disspoziție calculele. Pe noul ciclu guvernamental, în prima lună, am luat la mână tot ce înseamnă aceste cifre să vedem și noi ce randament are acel Pilon II administrat privat. Și am constatat, cu surprindere, că statul e un mai bun administrator la acest lucru. Dacă e mai bine pentru români, vom da mai mulți bani la Pilonul I”, a explicat premierul.

Pe de altă parte, vicepremierul Marcel Ciolacu susține că discuția despre Pilonul II de pensii nu ar fi pornit de la PSD sau de la Guvern, ci de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Valoarea totală a activelor administrate de fondurile de pensii private obligatorii a înregistrat un avans de 30,76% în ultimul an, până la 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro) în 30 iunie, a anunţat miercuri Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Rata de rentabilitate pentru fondurile de pensii private a ajuns în iunie la 4,91%, potrivit ASF.

„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%”, se arată într-un comunicat al ASF.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri