PRIMA CASĂ. Avansul de 5 la sută, plătit de dezvoltatori

Data publicării:
prima casa

Avansul de 3.000 de euro necesar pentru a obţine un credit de 60.000 de euro în programul Prima Casă este în multe cazuri un efort financiar mult prea mare pentru cei care vor o locuinţă în rate. Băncile dau greu credite din cauza restanţelor tot mai mari, iar apartamentele stau nevândute. Doar în Capitală sunt peste 10.000 de locuinţe care nu şi-au găsit proprietari.

„Noi asiguram acel avans, iar clientul poate demara toate procedurile bancare fără să mai trebuiască să achite acei 5 % contravaloarea avansului”, explică Paul Dorobanţu dezvoltator imobiliar.

În goana după clienţi, dezvoltatori pun în joc şi alte oferte: loc de parcare gratuit, consiliere pentru amenajarea interioară sau chiar mobilierul pentru întregul apartament.

Dacă în perioada de boom imobiliar cele mai la îndemână proprietăţi erau garsonierele şi apartamentele cu două camere, la cinci ani de la izbucnirea crizei românii se orientează spre locuinţe mai spaţioase. Cei mai mulţi, 43 %, vor un apartament cu trei camere, în timp ce 35% iau în calcul un apartament cu două camere, iar 11% se gândesc la o garsonieră.

„Garsoniera începând cu 19.000 euro, cu o suprafaţă utilă de 27 de metri, apartamente cu două camere de la 29.500 de euro, cu o suprafaţă de 34 de metri pătraţi utili, şii apartament cu trei camere de 55.000 de euro, la 85 de metri pătraţi”, spune agentul imobiliar Costi Nichitescu.

Mulţi dintre cumpărători sunt intersaţi să-şi achiziţioneze o casă, atâta timp cât preţurile sunt apropiate de cele ale apartamentelor.

Ofertele numeroase îi determină pe clienţi să nu se mai grăbească să semneze actele de vânzare-cumpărare, aşa cum se întâmpla în perioada de vârf a pieţei imobiliare. Dacă înainte de 2008, un apartament scos la vânzare se cumpăra în cel mult două luni, acum durează până la opt luni până se încheie tranzacţia imobiliară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri