Prima casă, ultima casă

Data publicării:
case cartier rezidential imobiliar sursa foto digi24-1

Din toamna acestui an un proprietar poate să îşi vândă locuinţa cumpărată cu un credit garantat de stat şi să ia un nou credit prin programul Prima Casă pentru o locuinţă mai mare. Această formă de refinanţare a fost botezată „A doua casă”, dar din câte arată proiectul de ordonanţă, băncile nu au fost încântate de noua prevedere. Au spus că influenţează negativ programul Prima Casă.

În forma sa originală programul a fost demarat în urmă cu şase ani. De atunci au fost acordate credite garantate de 26 de miliarde de lei pentru 158.000 de locuinţe vechi şi noi.

Potrivit datelor Băncii Naţionale, jumătate din creditele imobiliare în derulare din sistemul bancar românesc au fost acordate prin Prima Casă.

Însă guvernul Cioloş s-a gândit să renunţe la acest program. Ministerul de Finanţe a anunţat că va analiza dacă piaţa imobiliară poate funcţiona şi fără credite garantate de stat.

În cele din urmă, Guvernul a anunţat că programul va continua şi la anul, dar cu un plafon mai mic al garanţiilor, doar 1,5 miliarde de lei.

Anul acesta au fost acordate garanţii de 2,6 miliarde de lei, plus încă 200 de milioane aprobate vineri de guvern pentru finalul acestui an.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri