Prima zi cu TVA de 9% la alimente. Prețurile ar trebui să scadă cu 12%

Data publicării:
alimente crop

ACTUALIZARE 12.10. Schimbarea etichetelor cu noul TVA nu a mers conform planului pentru toţi comercianţii. Un magazin din sectorul 5 nu s-a deschis la ora obişnuită pentru că preţurile nu au fost actualizate la timp. Iar în sectorul 6, un hipermarket a amânat cu aproape o oră deschiderea magazinului, din cauza unor probleme la sistemul informatic. Pentru ca cei care au venit la cumpărături de la primele ore ale dimineţii să nu se supere pentru minutele de aşteptare, comercianţii le-au dat, din partea casei, croissante calde.


Unii retaileri au decis să reducă, duminică, programul magazinelor pentru a putea schimba preţurile. Angajaţii au înlocuit peste 5.000 de etichete.

Reducerea TVA este aplicată, în principal, pentru lapte şi produse lactate, ouă, carne, peşte, miere naturală, fructe, legume şi băuturi nealcoolice.

Cele mai urmărite vor fi produsele de bază, precum carnea. De exemplu, ieri, un pachet de piept de pui dezosat costa 23 de lei şi 49 de bani, iar astăzi costă 20 de lei şi 64 de bani.

„E foarte bine. Poate preţurile vor fi mai mici şi lumea va cumpăra mai mult şi atunci preţurile se echilibrează”, spunea un cumpărător.

„Uleiul este redus de la 3,99 la 3,50, cârnaţii de pasăre, într-adevăr sunt reduşi, deci o idee foarte bună din partea Guvernului”, aprecia un altul.

„Etichetele de acum prezintă atât preţul cu 24 la sută TVA, cât şi preţul cu 9% TVA, aşa încât lumea să vadă concret beneficiul. Probabil că va creşte şi consumul. Cu siguranţă vor fi un ajutor pentru întreaga economie, pentru producători, pentru comerţ şi pentru consumatori”, a declarat Gabriel Pâslaru, reprezentantul unui lanţ de supermarketuri.

Pentru produsele de morărit şi panificaţie, TVA-ul a fost redus la 9% încă din septembrie 2013. Potrivit ministrul Finanţelor, măsura intrată în vigoare de astăzi va duce la o creştere a Produsului Intern Brut de 0,6% până la finalul anului.

Ce se întâmplă în piețele tradiționale

Chiar dacă TVA s-a redus, depinde foarte mult de unde ne facem cumpărăturile. Dacă mergem la piaţă, s-ar putea să plătim aceiaşi bani ca până acum, deoarece producătorii agricoli spun că nu-şi permit să ieftinească marfa. S-ar putea însă să îşi schimbe părerea, dacă vor vedea că rămân fără clienţi.

Cea mai importantă măsură fiscală din ultimii 5 ani pentru încurajarea consumului ar putea descuraja agricultura autohtonă, spun producătorii. Ei se plâng că nu pot reduce preţurile mai mult pentru că toate celelalte costuri lor au rămas tot cu TVA de 24%.

Noi cumpărăm cu 24% energie, apă, tot ce înseamnă forţă de muncă. Dau un exemplu. 100 de lei, cu 10 profit fac 110 și cu 9 la sută TVA face 119. Dar eu cumpăr cu 124. Diferenţa până la 124 e suportată din buzunar”, a spus Vlad Gheorghe, preşedintele Cooperativei Vidra.

„Eu aş fi mulţumit să nu mai vând roşia cu 5 lei, ci cu 3 lei. Dar el să-mi dea şi mie sămânţa subvenţionată, folia, substanţele... şi atunci îmi convine. Dar dacă el nu-mi dă nimic? Vin la piaţă aici şi plătesc taxe. Atunci de aia ţin şi eu preţul ăsta”, a declarat un producător.

Cum măsura fiscală a Guvernului nu se poate aplica la o piaţă nefiscalizată, scăderile de preţ se vor vedea doar dacă va ploua suficient sau dacă, sub presiunea reducerilor din supermarketuri, micii producători vor umbla la preţuri, ca să nu rămână fără clienţi.  

Citiți și:

Cât este TVA-ul la alimente în Europa, SUA și Canada

TVA scade, prețurile rămân la fel în magazinele de cartier

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri