Primăria Capitalei dă parcările la privat

Data publicării:
masini canicula 1

Primăria Bucureşti se pregăteşte să concesioneze parcările din centrul Bucureştiului. Acestea revin la administrarea privată pentru că cea publica s-a dovedit un dezastru. In urma cu patru ani cand le-a luat inapoi de la privat, de la Dorin Cocos, primarul Sorin Oprescu spunea că s-au făcut ilegalitati si primaria era trasa in piept. În comparație cu ce se pregateste acum, era parfum atunci.

Firma care se va ocupa de parcările Primăriei va fi aleasă în urma unei licitaţii deschise. În primii şapte ani de exploatare, concesionarul va vira primariei 35 la sută din incasari, apoi va urca până la 45 la sută, potrivit unui proiect de hotărâre al Consiliului General citat de hotnews. Pe vremea contractului cu Dalli, firma lui dorin Cocos primăria primea 55,5 la sută din încasări.

Contractul cu Dalli a fost oprit în iulie 2009. Potrivit datelor de la acea vreme, primăria primise în acel ultim an de contract, 1,1 milioane de euro din redevenţe, ceea ce înseamnă că firma lui Dorin Cocoş încasase circa 2,2 milioane de euro.

Evoluția încasărilor

Primăria şi-a administrat singură parcările în ultimii patru ani. Primarul general, Sorin Oprescu, susţinea că municipalitatea le poate gestiona mult mai bine singură.

La rezilierea contractului, o mare parte din salariaţii de la Dalli au fost detaşaţi la Administraţia Străzilor şi au mai fost angajaţi şi alţi taxatori. În total, aproape 140 de oameni se ocupau de parcările administrate de primărie. Nu cu foarte mult succes, cel puţin pentru primărie, pentru că încasările au luat-o la vale.

În vara lui 2010 ajunseseră la 400 de mii de euro. Iar în 2011 s-a ajuns chiar în situaţia în care cheltuielile au depăşit încasările. Iar astăzi, şoferii plătesc nu numai locul de parcare, ci şi o taxă de protecţie unor taxatori ilegali care au pus stăpânire pe parcările din centru.

Firma care va fi selectată în urma licitaţiei ar urma să investească, într-o primă fază, 800.000 de euro. Bani pe care, teoretic, i-ar putea recupera destul de repede.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri