Primăria Capitalei: Nu se vor tăia copaci sănătoși din Cișmigiu și nu se vor pune chioșcuri noi

Data publicării:
cismigiu

Primăria Capitalei anunță că reabilitarea parcului Cișmigiu nu presupune defrișarea arborilor sănătoși sau montarea de noi chioșcuri. Potrivit directorului ALPAB, cei 60 de copaci care se vor defrișa sunt uscați sau bolnavi. De asemenea, reprezentanții PMB spun că nu se vor tăia platani, informează Mediafax.

„Primăria Capitalei respinge ferm afirmațiile conform cărora ar propune “arbori monumentali sănătoși” pentru defrișare în Grădina Cișmigiu, sau ar intenționa “mutilarea” acestui parc istoric, așa cum eronat a apărut în mediul online (…) Prin proiectul de reabilitare peisagistică a parcului istoric Grădina Cișmigiu, pentru care au fost aprobați miercuri indicatorii tehnico-economici, Primăria Capitalei dorește restaurarea acestui obiectiv, pe care să-l redea bucureștenilor ca spațiu public de calitate, sigur pentru vizitatori și care să păstreze amprenta sa istorică”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de PMB.

Potrivit sursei citate, prin proiect nu se propun spații comerciale noi, și nici defrișări de arbori pentru realizarea de restaurante, ci sunt prevăzute plantări noi.

„Referitor la situația arborilor seculari, plantați înainte de cel de-al doilea război mondial, facem precizarea că, după elaborarea Proiectului tehnic, va avea loc acțiunea de cartare a fiecărui copac în parte, întrucât vorbim de o intervenție integrată, așadar inclusiv din acest punct de vedere. Copacii sănătoși și cu valoare dendrologică și/sau peisagistică vor fi menținuți și îngrijiți, iar în cazul celor uscați sau bolnavi se va identifica, după caz, în ce măsură au nevoie de tratamente sau de defrișare, pentru a nu îmbolnăvi și alți coaci și pentru a elimina riscul de accidente. Acest aspect este important întrucât Primăria Capitalei dorește să nu se repete incidente similare celor din iarna trecută, când s-au rupt crengi și s-au prăbușit copaci, din cauza fenomenelor meteo extreme”, mai spun reprezentanții PMB, care mai precizează că se intenționează toaletarea zonelor verzi și plantarea de arbori de calitate.

Se propune demontarea a patruzeci de bucăți de tonete/cabine pază/toalete ecologice

„În ceea ce privește construcțiile existente, vor avea loc desființări ale elementelor parazitare și care imprimă o imagine improprie: împrejmuiri realizate în dezacord cu statutul de parc istoric, grupuri sanitare, chioșcuri, automate, rampe de gunoi, obiecte de mobilier urban și de decor distruse sau cu aspect disonant față de specificul parcului.Totodată, prin proiect se propun amplasamente amenajate coerent în structura istorică a parcului, cu toate utilitățile aduse în casete ascunse (apa, canalizare, electricitate) pentru a putea fi utilizate în mod permanent sau temporar (târguri, festivități, chioșcuri)”, se arată în comunicatul PMB.

Sursa citată mai arată că documentația proiectului prevede expres că „intervenţiile şi folosinţa Grădinii Cişmigiu vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului şi evoluţia sa compoziţională, în integralitatea tuturor elementelor care îl alcătuiesc, principale şi auxiliare”.

Prezent, joi, în Parcul Cișmigiu, directorul Administrației Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), Marius Albișor, a precizat faptul că aproximativ 60 de arbori în declin biologic ar putea fi defrișați.

„Nu se va tăia niciun copac sănătos, se vor tăia doar copaci bolnavi, parazitari și nu din motive de a amplasa altceva în locul lor. Un proiect funcționează în felul următor: în prima fază se face un fel de studiu de fezabilitate, prin care se estimează valoare lucrării. În momentul de față, avem 60 de arbori în declin biologic și e în curs de avizare defrișarea lor. După faza SF, urmează proiectul tehnic, unde se identifică fiecare arbore, ajunge proiectul la o comisie din primărie, deci nu se pune problema de tăiere” , a precizat directorul ALPAB.

Proiect: Alee din piatră tasată care să treacă prin mijlocul peluzei principale de iarbă

Proiectul de restaurare a Parcului prevede și amenajara unei alei din piatră tasată care să treacă prin mijlocul peluzei principale, adică cea de iarbă. Aleea ar urma să fie lată de trei metri, și astfel să se distrugă iarba.

„Nu e vorba despre un pavaj. Este o alee în mijlocul peluzei. În faza de proiect tehnic va fi o dezbatere publică. Dacă în urma dezbaterii se va concluziona că este o idee greșită, nu se va face”, spune Albișor.

Precizări despre această alee a făcut și directorul Companiei Dezvoltare Durabilă, Petre Ene.

„Din perspectiva arhitectului, care este un om de creație, el a considerat că se pune mai bine în valoare o perspectivă a unei alei, a axului - de fapt tot parcul este centrat pe acest ax. Pentru a pune în valoare toată compoziția parcului (…) Noi avem o propunere. Dacă există și alte propuneri, la faza de proiect tehnic pot apărea tot felul de propuneri”, a precizat Ene.

Precizările Primăriei vin după ce membri USR au precizat faptul că prin acest proiect Primăria Capitalei ar intenționa să taie copaci seculari din parcul Cișmigiu.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri