Primăria Capitalei renunță la scumpirea gigacaloriei

Data publicării:
barometru apa radet - captura digi24

Proiectul fusese inițiat chiar de primarul Sorin Oprescu, la cererea RADET și postat ieri pe site-ul primăriei.

„Primarul General, Sorin Oprescu a decis retragerea din dezbaterea publică a proiectului de HCGMB privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice livrată prin puncte termice urbane de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii şi a preţurilor locale medii de facturare a energiei termice pentru consumatorii non-casnici, practicate de RADET Bucureşti”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

„Primarul General a constatat că proiectul supus dezbaterii publice nu a fost avizat de Autoritatea Publică de Reglementare a Serviciilor Publice, AMRSP, care conform statutului, în conformitate cu art 15, cap 4, din HCGMB 339/2009, reglementează "stabilirea şi asigurarea aplicării unor politici de preţuri în domeniul serviciilor energetice pentru stimularea echilibrată a producţiei, transportului şi distribuţiei energiei". Proiectul nu a fost supus unei analize a Consiliului Consultativ, care are în componenţa sa specialişti în domeniul energetic”, se mai arată în comunicat.

Motivația RADET

Regia de termoficare din Bucureşti spunea că trebuie să majoreze preţurile pentru că nu mai poate acoperi costul materiilor prime.

Populaţia va suporta un şoc, încă o dată, de cel puţin 30-40 de lei pe lună”, a avertizat Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.

Specialiştii cred că regia de termoficare are costuri mult mai mici decât cele declarate, dar că încearcă să acopere din banii bucureştenilor pierderile provocate de reţeaua veche.

Pentru o gigacalorie, de fapt, pe perete, eu cheltuiesc 160 de lei. De ce ajunge 350?”, spune Tudor Popescu, expert în energie.

Cei care au centrale termice de apartament nu trebuie să se bucure. Nu scapă nici ei. Guvernul a anunţat că introduce peste doi ani o taxă de poluare pentru centralele de apartament.

Centralele au fost produse, la mama lor, în Uniunea Europeană, respectând nişte norme de poluare. Cum vii tu să mă amendezi pe mine că nu respect normele?”, spune Radu Opaina.

Cei care îşi încălzesc locuinţele cu centrale cu gaz vor plăti din ce în ce mai mult în următorii ani. Uniunea Europeană a impus României creşteri de preţ pentru metan. Asta înseamnă că cine plătea o factură de 200 de lei în 2013 va plăti 520 de lei, pentru acelaşi consum, peste 4 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri