Sari la conținut

Primăria Capitalei şi-a făcut firmă de construcţii

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni a cărei activitate principală să fie construcţia de locuinţe, pentru vânzare sau închiriere. SC Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA va construi locuinţe sociale şi pentru tineri, potrivit primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, transmite News.ro.

muncitor santier - captura digi24

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 36 de voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi o abţinere. Consilierii USR s-au declarat împotriva înfiinţării societăţii şi au refuzat să voteze, spunând că s-a făcut o ilegalitate prin votarea membrilor Consiliului de Administraţie al firmei, întrucât CV-urile consilierilor propuşi ar fi trebuit făcute publice înainte.

Potrivit proiectului de hotărâre, membrii fondatori şi acţionarii noii societăţi vor fi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care va deţine 99,9% din capitalul social (119.880 de acţiuni), şi SC Service Ciclop SA, cu 0.1% (120 de acţiuni). Valoarea unei acţiuni este de 100.000 de lei. Societatea Service Ciclop are ca unic acţionar Consiliul General.

SC Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA va avea ca obiect principal de activitate construcţia de locuinţe în vederea vânzării şi închirierii lor, apartamente cu destinaţia de locuinţe sociale, de necesitate, locuinţe pentru tinerii căsătoriţi (cu vârsta fiecăruia de până în 35 de ani) sau pentru alte categorii de persoane ce vor fi hotărâte de Consiliu.

Pe lângă activitatea principală - lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale -, societatea ar urma să aibă şi o serie de activităţi secundare, precum: tăierea şi rindeluirea lemnului, fabricarea unor produse din beton sau construcţii metalice, comerţ al produselor din ceramică, cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare, închiriere şi leasing autovehicule, administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract, activităţi de arhitectură sau de întreţinere, construcţii hidroelectrice, transporturi rutiere de mărfuri sau servicii de mutare.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că societatea nu va intra „sub nicio formă” în concurenţă cu dezvoltatorii de pe piaţa liberă. „Primăria Generală a Capitalei, prin acest trust de clădiri metropolitane, va construi locuinţe sociale şi locuinţe pentru tineri, nu intră sub nicio formă în concurenţă cu dezvoltatorii sau constructorii imobiliari de pe piaţa liberă, pentru că această nişă nu ar putea să aibă resursele financiare pentru a contracta un credit de la o bancă comercială sau a contracta un împrumut sau o achiziţie directă de la un dezvoltator imobiliar. Toate achiziţiile legate de materialele de construcţii se vor face prin licitaţii, respectând, în litera şi spiritul său, legislaţia în vigoare în materie de achiziţii. Şi această societate, trust, ca oricare entitate în subordinea Consiliului General, în cazul nostru, se supune unor controale anuale din partea Curţii de Conturi”, a spus primarul general Gabriela Firea.

Pe aceeași temă