Primarii, somați să dea înapoi statului banii primiți de la Guvern pentru cheltuielile sociale. Reacția edilului Falcă

Data actualizării: Data publicării:
original_sedintadeguvern27022019-1278 gov ro
Foto: Gov.ro

Primarii au fost somaţi de Guvern să dea înapoi statului banii plătiţi pe cheltuielile sociale de la buget. Este vorba despre banii primiţi în primele luni ale anului 2019, când nu am avut buget. Potrivit legii care se aplică de de câteva săptămâni, acoperirea acestor cheltuieli revine primăriilor.

Scandalul pe bani, între Ministerul de Finanțe și primari, este departe de a se fi terminat. Acum au ajuns la etapa în care edilii acuză că li se cer bani înapoi, bani pe care i-au primit de la Guvern pentru primele luni ale anului, atunci când toate cheltuielile cu asistența socială erau suportate de la centru, nu de primării, așa cum se întâmplă după momentul în care bugetul pe 2019 a fost publicat în Monitorul Oficial.

Cei de la Ministerul de Finanțe spun că acum este vorba despre o regularizare. Primarii spun că trebuie să dea înapoi foarte mulți bani, adică tot ce au primit pentru asistența socială. Este vorba despre cheltuielile cu persoanele cu dizabilități. Aceștia sunt banii care au provocat un adevărat scandal între cei de la Ministerul de Finanțe și primari.

Au fost multe discuții între aceste două părți, întâlniri la care a participat și Liviu Dragnea. Concluzia este că până la urmă, problema nu a fost tranșată.

Cel mai probabil vor exista și alte discuții de acum înainte, pentru că săptămâna trecută, fiecare primărie în parte a primit această adresă de la Ministerul de Finanțe, în care era înștiințată de această regulazarizare.

În momentul de față, foarte mulți primari din localități importante spun că este vorba despre milioane de lei pe care nu-i vor mai avea și pe care nu-i vor mai primi.

Falcă: Au lăsat o portiță în lege, greu de înțeles. Au fost abili și au mai băgat încă o dată mâna în buzunarul cetățenilor

Gheorghe Falcă, primarul Aradului: În urmă cu o săptămână am primit această adresă, am întrebat în stânga și-n dreapta la alții colegi primari – am crezut că doar Aradul pierde bani, Aradului i se fură bani -, însă toți colegii mi-au spus că și ei au primit acea hârtie, confirmând ceea ce am spus în urmă cu câteva luni, și anume că Guvernul închide bugetul pe noi. Ați văzut că au luat trei miliarde de euro împrumut, pentru a gestiona bugetul de stat. Neavând bani, mai i-au încă o dată bani de la noi.

Și acum explic: Până acum, Guvernul României, ca toate guvernele din lume, plăteau persoanele cu handicap și pe însoțitorii acestora. Sunt politici naționale în acest domeniu. De anul acesta, Guvernul neavând bani, a transmis aceste cheltuieli administrației locale, dar le-a transmis odată cu bugetul. Deci nu în ianuarie, nu în februarie, nu în martie. În aceste luni, conform legii, dânșii au plătit aceste salarii. În momentul în care s-a aprobat bugetul, au lăsat o portiță și au spus că o să ne ia banii pe ianuarie, februarie, martie și să plătească primăriile în locul Guvernului în aceste 3 luni. Asta înseamnă că în Arad ni se iau 1,8 milioane de euro, cum ni s-a mai luat anul acesta 12 milioane de euro, deci ajungem la 13,8 milioane de euro, bani furați de la Arad. Anul trecut 16 milioane, deci în doi ani de zile ne-au luat 30 de milioane de euro. Extact cât aducem noi bani europeni într-un ciclu financiar. Dacă continuăm în ritmul acesta, toți banii pe care îi aducem din Europa, ni-i ia Guvernul României ca să-și acopere cheltuielile care au crescut, afectând investițiile.

Nu există nicio variantă să contestăm decizia pentru că este în Legea bugetului, este aprobată. A fost o portiță. Au scris așa de neînțeles, încât nimeni nu și-a dat seama. Au fost abili și au mai băgat încă o dată mâna în buzunarul cetățenilor, pentru că noi, acum, trebiue să refacem bugetul, trebuie să scoatem acești bani. 1,8 milioane de euro nu îi dai decât de la infrastructură, de la dezvoltare. Nu poți să tai salariile la oameni. În continuare, acești poli de dezvoltare care sunt în muncipiile mari, și chiar în orice localitate, sunt afectați de reducerea cheltuielilor. Aradul, în ultimii zece ani este a treia economie a țării. Pe locul unu este Ilfovul, pe locul doi este Argeșul și pe trei Aradul. Dacă unui motor cum este Aradul îi iei într-un an 30 de milioane de euro, nu mai poate fi motor și nu o să-ți mai dea bani peste ani de zile.

Va fi un dezastru, și anul acesta și anul viitor și îmi propun ca această opoziție din România să se unească și să vină cu un program serios, pentru că trebuie să muncim mulți ani să corectăm aberațiile pe care le-a făcyt PSD și mulți ani pentru a reporni motoarele economiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri